Eduskunnasta: Ulkoasiainvaliokunnan jäseneksi

Eduskuntakauden alkaessa osoitin tahtoni olla puolustusvaliokunnan, suuren valiokunnan sekä ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

Näitä toivoin siksi, että pääsisin näin vaikuttamaan valiokuntatyössä Suomen kannalta keskeisiin ulko- ja turvallisuuspoliittisiin osa-alueisiin.

Tällä viikolla sain toiveistani viimeisenä luottamuksen ulkoasiainvaliokunnan varsinaiseksi jäseneksi ryhmässä tehtyjen muutoksien seurauksena.

Maa- ja metsätalous on luontaisesti keskeisiä mielenkiinnon kohteitani, jonka asioihin pääsee vaikuttamaan EU-ulottuvuuden kautta suuressa valiokunnassa sekä keskustaryhmän erityisen aktiivisessa maatalouspoliittisessa ryhmässä.

Sydäntä lähellä oleva maanpuolustus on merkittävä asia maakunnallemme ja koko Suomelle. Ulkoasiainvaliokunnan asiat koskevat koko ulkopoliittista sektoria ja ovat myös vahvasti sidottu turvallisuus ja puolustuspolitiikkaan.

Talouskriisin ja sopeutustoimien puristuksessa saattaa ulkopolitiikka tuntua välillä etäiseltä. Se kuitenkin liittyy keskeisesti viennin ja vakauden kautta omien olojemme turvaamiseen sekä sitä kautta taloutemme parantamiseen.

Turvallisuuspoliittiseen keskusteluun liitetään lähes aina Nato. Ruotsi julkaisi viimeviikolla oman turvallisuuspoliittisen selvityksensä, jossa pohdittiin heidän sotilaallisen liittoutumisen uhkia ja mahdollisuuksia.

Siinä missä selvitys tuntui nostavan hyötyjä, kiirehti ulkoministeri Margot Wallström korostamaan, ettei Ruotsin linja ole muuttumassa.

Varmaa on, että Nato –keskustelu molemmissa maissa jatkuu. Siinä ei ehdottomuuksiin kannata takertua. Olemme maantieteellisesti lähellä Venäjää ja kuulumme länteen, sotilaallisesti liittoutumattomana kumppanimaana.

Mikko Savola

Kansanedustaja (kesk.)

Ähtäri