Kolumni: Ihana kesäloma

Toukokuun ensimmäisen helleaallon aikana aloin jo haaveilemaan ihanasta kesälomasta.

Oppilaillakin oli mukavia ja leppoisia suunnitelmia, johon kuului uimista ja oleilua mökillä. Akkujen lataamisen aika pitkän ja poikkeuksellisen raskaan kouluvuoden jälkeen olikin siis tulossa tarpeeseen.Kesäkuu koitti tuoden loman tullessaan. Kasvimaahan pitää tietysti olla, totta kai. Eihän sen laittaminen nyt kovin vaikeaa ole. Vähän vain otetaan rikkaruohojen juurakoita pois, tasataan ja kylvetään siemeniä. Luontohan hoitaa loput. Mitä sitten, kun ei sadakaan ja on kuuma? Sitähän pitää kastella joka päivä. Mitä sitten, kun porkkanat eivät idä ja koko pitkä penkki jääkin tyhjäksi? Kylvetään tietysti uudelleen, mutta edelleen on kuumaa ja kuivaa, joten itäminen käy edelleen huonosti. Mitä sitten, kun tuholaishyönteiset haluavat syödä sekä parsa- että keräkaalien taimet jo pieninä? Nokkosvedellähän ne kuolevat, mutta jonkunhan sekin on tehtävä. Jos kaikki saa pysymään hengissä, on vielä kitkettävä rikkaruohot pois. Helppo homma siis tuo kasvimaa.

Joka vuosihan on kotona tehtävä ainakin kerran suursiivous, että pysyy edes jonkinlainen järjestys eikä nurkkiin kerry turhaa roinaa. Työaikanahan sellaista ei ehdi tehdä, joten käytetään siihen vähän lomapäiviä. Ikkunat pitää pestä huolella, koska aurinko paljastaa, jos siinä on tullut hutiloitua. Kaapit täytyy tyhjentää, pestä, järjestää ja poistaa turhat tavarat. Kaappeja on muuten joka kodissa yllättävän paljon. Kaatopaikallehan ei tietysti voi laittaa juuri mitään tavaraa vaan ne on kierrätettävä. Helppo homma, mutta yllättäen lajittelemiseen meneekin monta päivää. Varsinkin, kun on mietittävä, tarvitaanko tavaroita sittenkin.

Sitten on vielä kaikki perustyöt, kuten nurmen leikkaamista, jota on aivan liian suuri ala, kukkapenkkien perkaamista, terassien putsaamista ja ulkokalusteiden huoltamista sekä pyyhkimistä aina, kun haluaisi tuoliin istahtaa. Puolet lomasta on nyt takana ja muutamia töitä vielä kiltisti jonottaa toteutukseen pääsyä. Hyvää lomaa siis meille kaikille!

TUULA KURUNMÄKI