Kolumni: Aallon NS sata vuotta

Suomi - kesätapahtumien luvattu maa.

Ei niin pientä kaupunkia ja kuntaa, etteikö kesään olisi mahdutettu markkinat, festivaalit tai muuta omaperäisempää tapahtumaa.

Pitkiä perinteisiä ja tähdenlentoja mahtuu maan joka kolkkaan.

Toiset tapahtumat perustuvat vahvasti paikkakunnan historiaan, kulttuuriin ja perinteisiin, kun taas jotkut vetävät puoleensa silkasta hullusta ideasta.

Idean synnyttyä tarvitaan vielä ”pähkähullu porukka”, joka alkaa tuottaa tapahtumaa. Sitä työtä ja tuntimäärää talkoita ei tohdi edes laskea, koska silloin on suuri vaara luovuttaa ja antaa olla.

Toistaiseksi halu tuottaa ihmisille elämyksiä ja muistoja, tilaisuuden kohdata vanhoja ystäviä ja mahdollisuuden tutustua aivan uusiin ihmisiin pitää pyörät pyörimässä.

Kauniit valoisat kesäillat, yöt joita ei ole tarkoitettu nukkumiseen ja ainutlaatuisen kaunis ympäristö Alvar Aallon rakennuksineen tarjoavat kuudetta kertaa järjestettävälle Aaltoa & Aarioita -festivaalille luonnollisen ja teeskentelemättömän leiman, jota arvostetaan valtakunnan korkealla tasolla.

Alvar Aallon esikoisteoksen nuorisoseurantalon täyttäessä sata vuotta olisi alajärveläisten syytä röyhistää rintaansa ja ylpeydellä katsoa kotiseutuaan. Saamme asua ja elää paikassa, joka kiinnostaa lukemattomia ihmisiä ympäri maailmaa. Saatamme kohta elää Unescon maailmanperintökohteiden ympäröimänä ja se on sellainen käyntikortti tapahtumien ja kesäjuhlien ihmemaassa, jota ei monella ole taskussaan.

Elina Mikkonen