Kolumni: Eduskunnasta

Ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa. Suomen erityisyytenä on lyhyt kasvukausi, kylmät talvet ja harva asutus. Ilman tämänhetkistä kannattavuuskriisiäkin olosuhteemme luo tuotannolle haasteita. Ruuan huoltovarmuus on jokaisen kansakunnan perusasia. Erityisesti pohjoisessa meren takana olevassa Suomessa.

Suomalaisella ruualla on paljon mahdollisuuksia myös maamme rajojen ulkopuolella. Vientimarkkinoilla puhtaus ja jäljitettävyys ovat tärkeämpiä kilpailuvalttejamme. Suomalainen ruoka onkin maailman puhtainta ja eettisintä. Meillä on runsaasti kirkasta vettä, puhdasta ilmaa ja maaperää. Eläimemme syövät laadukkaita rehuja, eivätkä saa ylimääräisiä antibiootteja. Peltoihimme kylvetään parhaat lannoitteet ja siemenet. Jäljitettävät elintarvikkeiden raaka-aineet ja ruuantuotantoketjut maatilalta kauppaan asti ovat Suomessa arkea.

Alkutuotantomme tuo työtä suoraan ja välillisesti yli 300 000 suomalaiselle. Vientituloa tuli viime vuonna 1,7 miljardia euroa. Lähes 900 miljoonaa euroa tuloistamme tulee vuosittain EU:n budjetista. Kaikki EU-maat maksavat maataloustukia. Suomessa tukea maksetaan, ettei kotimaisen ruuan hinta kasvaisi kestämättömän korkeaksi.

EU:n ohjelmakausi vaihtuu vuonna 2021. Nyt neuvotellaan tulevan budjetin kehyksissä. Suomen osa neuvotteluissa ei ole helppo, sillä Brittien EU-lähdön jälkeen paine budjetin pienentämiselle on kova. EU-puheenjohtajuuskautemme alkaa heti seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Silloin maatalouskysymykset ovat vahvasti esillä. Toivottavasti meillä on myös vuoden kuluttua alkutuotantoa arvostava hallitus.

Mikko Savola, kansanedustaja, kesk.