Kolumni: Eduskunnasta

Eduskunnassa puitiin eilen välikysymystä. Opposition mielestä hallitus lisää nuorten työttömyyttä ja epävarmuutta valmistelemalla lakia, jolla helpotetaan alle 20 hengen yrityksissä olevien alle 30-vuotiaiden henkilöiden irtisanomista. Oppositio näkee asian vain työntekijän kannalta ja autuaasti unohtaa työnantajan osuuden. Kukaan ei työllisty, jos kukaan ei tarjoa työtä.

Eniten äänessä olivat edellisen hallituksen tukipuolueet SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät. Vihervasemmiston poliittinen muisti on lyhyt, sillä heidän hallitustaipaleensa aikana potkittiin kilometritehtaille lähes 100 000 työntekijää. Silloin puheet olivat erilaiset. Työpaikkoja katosi ja YT-neuvotteluista uutisoitiin päivittäin.

Nykyinen hallitus on toiminut toisin. Tulosta tulee ja se näkyy, vaikka oppositio muuta väittää. Nykyisen hallituksen aikana on onnistuttu luomaan saman verran työpaikkoja, jotka edellinen hallitus hukkasi. Nyt uutisoidaan jopa työvoimapulasta.

Työnantajat vaativat lain toteuttamista mahdollisimman nopeasti. Laki pelastaa tuhansia kaatumaisillaan olevia pieniä yrityksiä ja mahdollistaa saman verran uusien yritysten alkuja. Uudet yritykset luovat uusia työpaikkoja ja työllisyys paranee entisestään. Jos palkkaa yritykseensä väärän henkilön, voi kaatua koko yritys ja jo siellä olevat menettävät työnsä. Väärä rekrytointi on voitava korjata nykyistä joustavammin, ilman oikeudenkäyntejä. Isoissa yrityksissä tämä ei ole niin vaarallista, mutta muutaman henkilön yrityksissä jokaisen työntekijän työpanos on elintärkeä. Yksi mätä peruna ei pilaa koko kellaria, mutta kapassa yksikin pehmeä peruna tuntuu. Näin on työpaikoillakin.

Reijo Hongisto,

kansanedustaja, Sin.