Kolumni: Eduskunnasta

Hyvin hoidettu maisema on elinvoimaisen ympäristön varmin merkki. Näin kesän kynnyksellä luonto alkaa puhjeta parhaimpaan loistoonsa. Etenkin meillä Etelä-Pohjanmaalla. Maatalousyrittäjät vastaavat työllään suomalaisen kesämaiseman luonnollisesta loistosta. Komiat markit vehreine pihoineen ja hyvin hoidettuineen ympäristöineen ovat ohikulkijalle mitä kauneinta katseltavaa. Kaunis maisema perustuu aktiivisten maaseutuyrittäjien työlle. Tämä koskee niin komeita peltolakeuksia kuin vihreitä metsiämme. Aitona huolena onkin hyvin hoidetun maalaismaiseman hoito myös jatkossa. Viljavat pellot on valloittava näky. Nyt meidän on huolehdittava sen kannattavuudesta Suomessa tulevaisuudessa. Voidaankin sanoa, että suomalainen ruoantuotanto on parhaimmillaan myös kestävintä luontopolitiikkaa.

Myös metsänomistajien korkea keski-ikä on huolestuttavaa, ja hallitus on jo ryhtynyt toimiin metsänomistajien iän alentamiseksi. Nuoria täytyisi osata innostaa rohkeasti jatkamaan isiensä ja isovanhempiensa jäljillä suomalaisen vihreän kullan rikkauden vaalimisesta.

On hienoa, että Alajärvellä on perinteisesti koulutettu sekä maatalous- että puutarha-alalle pitkän linjan osaajia. Tämä on tärkeä palanen elävän maaseudun tulevaisuudellekin.

Meidän sukupolvemme on nyt turvattava se elävä maaseutu, jonka esi-isämme ovat työllä ja tuskalla raivanneet. Sukupolvenvaihdokset on se luontevin tapa siirtää tietoa uusille maaseutuyrittäjille. Ehdottomasti tarvitaan kuitenkin alan koulutusta, jolla voidaan paitsi saada uusia nuoria alalle myös päivittää olemassa olevaa osaamista.

Antti Kurvinen, kansanedustaja, Kesk.