Kolumni: Eduskunnasta

Reilun viikon päästä hikoillaan taas juhannussaunassa. Joku vastoo ja joku vihtoo -yhtä kaikki, lauteille lehahtaa kesäinen koivunlehtien tuoksu. Meillä supisuomalaisilla on keskikesän juhla, jota muualta maahan muuttaneet saattavat hämmästellä. Tapansa kullakin.

Meitä metsästäjiä ja aseharrastajia puhuttaa parhaillaan valmisteilla oleva aselakimuutos. Aselupien haltijat ovat lukeneet lakiluonnoksen ja antavat poliitikoille palautetta. Enää ei puhuta pelkästään ylitiheästä susikannasta, vaan nyt liikkuvat leukapielet ja sähköpostit aseasioiden tiimoilta.

Palautteeseen on aihetta, sillä vallan kammareissa lakiluonnosta kirjoittaneet virkamiehet näkyvät autuaasti unohtaneen, että lait kirjoitetaan ja mukautetaan ihmisten tarpeita varten - ihmisten tarpeita ei mukauteta lakeja varten. Tämä pitää muistaa lakeja laadittaessa ja varsinkin niistä päätettäessä. Minun kesäni kuluu pitkälti töiden merkeissä, sillä näillä näkymin eduskunta ja jotkut valiokunnat kokoontuvat poikkeuksellisesti myös kesätauon aikana. Asioita valmistellaan ja päätetään vuodenajasta riippumatta.

Viikonloput kiertelen Pohjanmaalla eri kesätapahtumissa. Kalenterissa on merkintä jo jokaiselle viikonlopulle ja joitakin tapahtumia on myös viikolla. Viime lauantaina sain tutustua Nelimarkkamuseolla mielenkiintoiseen taidenäyttelyyn ja ensilauantaina on vuorossa Kauhavan puukkofestivaalit. Siitä se kesä alkaa.

Reijo Hongisto

Kansanedustaja (sin)