Kolumni: Eduskunnasta

Kuluneen vitsin mukaan Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Viime kesä jäi aikakirjoihin sateistaan. Lomailijoiden tunnelman pilaamista vakavampaa oli sateiden vaikutus maataloudelle. Sateet vaikuttivat siihen, että vuodesta 2017 tuli katovuosi. Tämän vuoden kevät ja kesän alku ovat olleet lämpimiä ja aurinkoisia. Moni on nauttinut poikkeuksellisesta lämmöstä. Kuitenkin helteinen ja sateeton jakso on aiheuttanut myös ongelmia: pellot ja puutarhat huutavat kuivuuttaan.

Kylvöjen jälkeisinä kriittisinä viikkoina vettä ei ole tullut. Osittain kuivuuden vaikutukset satoon ovat jo peruuttamattomasti tapahtuneet. Näyttää valitettavasti, että märkyyden aiheuttamaa katoa seuraa toinen katovuosi kuivuuden takia. Myös kotieläinten rehua on kuivuuden takia saatu heikosti.

On tärkeää, että kaikki maatalouden ympärillä työskentelevät hallinnosta pankkeihin osaavat valmistautua tilanteeseen. On valmistauduttava esimerkiksi maksamaan maataloustukia tavallista aiemmin vaikean tilanteen hoitamiseksi.

Maatalousministeri Jari Leppä on onneksi terävänä tilanteessa. Viime viikolla julkistettiin tieto, että niin sanotut ekologiset alat saa ottaa jo nyt rehukäyttöön. Normaalisti ne korjataan vasta elokuussa.

Ilmastonmuutoksen vuoksi sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Suomalainen maatalous joutuu tähän sopeutumaan.

Tämän vuoksi selvitetään vakuutusmaksuveron poistamista satovahinkovakuutuksilta.

On harkittava, tulisiko Suomessa mennä joissakin maissa käytössä olevaan pakolliseen satovahinkovakuutusjärjestelmään. Tällainen järjestelmä toimisi vähän liikennevakuutuksen tavoin.

Antti Kurvinen kansanedustaja (kesk.)