Kolumni: Eduskunnasta

Koko yhteiskunta on kohdannut viimeisen parinkymmen vuoden aikana monia merkittäviä muutoksia esimerkiksi digitalisaation takia. Paljon on muuttunut yhtä lailla esimerkiksi työn tekemisen tavoissa kuin kansalaisten tarpeissakin. Nämä muutokset voivat olla maaseudun uusi mahdollisuus.

Seutukaupunkien vetovoiman kehittämiseen on nyt syytä panostaa.

Esimerkiksi Alajärvellä onkin panostettu viime vuosina erinomaisesti muun muassa asukkaiden vapaa-ajan palveluihin, mm. yli 6 miljoonan euroa urheilupaikkoihin.

Alueellistamispolitiikka ja sen periaatteet uudistetaan. Tätä työtä selvittämään on kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kutsunut Anna-Kaisa Ikosen ja Timo Reinan.

Tärkeää on nyt arvioida sitä, millä tavalla valtion toimintojen alueellinen edustavuus voidaan kestävästi turvata ja mahdollistaa myös tulevina vuosina. Muun muassa Ruotsissa ja Virossa ollaan siirtämässä valtion työpaikkoja pääkaupungista muualle maahan.

Suomessa valitettavasti on valtion työpaikkoja keskitetty. Hyvien etäyhteyksien ollessa olemassa nykyään kaikkialla, pitäisi valtion asiantuntijatöissä olla henkilöllä oikeus valita, mistä päin maata hän työtään tekee. Monesta työstä on tullut ajasta ja paikasta riippumatonta.

On olennaista tunnustaa ihmisten monipaikkaisuus eli se, että ihmisten elämä on nykyään useammalla paikkakunnalla.

Ihmiset jakavat aikaansa esimerkiksi kaupungissa olevan kerrostaloasunnon ja ympärivuotisesti asuttavan kesämökin välillä.

Antti Kurvinen

Kansanedustaja Keskusta