Kolumni: Eduskunnasta: Tehdään hyvien muistojen joulu

Joulun sanoma muistuttaa meitä lapsesta, joka syntyi jouluna.

Meillä jokaisella on muistoja elämämme eri jouluista. On muistoja, joita haluamme vaalia, ja muistoja, jotka haluaisimme unohtaa. Hyvät muistot kannattelevat elämässä eteen tulevien vaikeuksien yli.

Valtaosa suomalaisista lapsista voi hyvin ja elää tasapainoista elämää. Valitettavasti kaikilla ei mene yhtä hyvin. Viime vuosina lastensuojelun tarve on huolestuttavasti lisääntynyt. Myös lasten huostaanotot ja nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet.

Erityisesti niissä perheissä, joissa erilaiset vaikeudet kasaantuvat, on suuri riski, ettei lapsista jakseta pitää huolta. Myös työelämän vaatimukset kuluttavat vanhempia ja monet lapset jäävät yksin.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset tekevät parhaansa. Varhainen tuki, konkreettisen avun vieminen sitä tarvitseville kotiin, päivähoitoon, kouluun sekä äitiys- ja lastenneuvoloihin, on vaikuttavaa työtä. Samoin lapsiperheiden kotipalveluja tulee kunnissa olla saatavilla – jo ennen kuin on liian myöhäistä.

Viranomaiset eivät yksin pysty auttamaan kaikkia ahdingossa olevia. Meitä jokaista tarvitaan reagoimaan lasten ja perheiden hätään. Näin synnytämme muistoja, jotka kantavat niin autettavaa kuin auttajaakin.

Jokainen lapsi on huolenpidon ja rakkauden arvoinen. Pienikin huomionosoitus lapselle ja hänen perheelleen antaa saajalleen tunteen arvostuksesta ja joulun perimmäisestä sanomasta. Jokainen kaunis sana tai lahja voi olla juuri se muisto, joka kantaa elämässä eteenpäin.

Hyvää joulua ja onnellista vuotta 2020!

Paula Risikko

Kansanedustaja (kok.)

Seinäjoki