Kolumni: Eduskuntavaalit 2019 Heli Hämäläinen: Hyvinvointi rakentuu perusarvoille

Olen ryhtynyt vihreäksi sen vuoksi, että miellän vihreän puolueen perusarvojen olevan minulle tärkeiden asioiden kanssa samat. Otetaan kaikki yhteiskunnan jäsenet huomioon, pyritään tasa-arvoiseen ihmisoikeudet turvaavaan kohteluun ja huolehditaan ympäristönsuojelulla siitä, että seuraavillekin sukupolville jää jotain tästä ainoasta planeetastamme.

Vihreät on laatinut hyvät suunnitelmat - myös taloudellisesti kustannustehokkaat - esimerkiksi koulutuksen suhteen. Suunnitelmat sisältävät tarkkaan lasketut euromäärät, mistä varat saadaan. Myös vihreiden perustulomalli kestää lähemmän tarkastelun. Mallin mukaan ihmisille maksettaisiin 600 euron perusraha, jota täydentäisivät asumistuki, toimeentulotuki, lapsilisät ja ansiosidonnainen turva. Hyvätuloisilta perustulo verotettaisiin pois. Tämä olisi todellista byrokratian purkua, jolla helpotettaisiin monien pienituloisten elämää. Monen pienituloisen on vaikeaa lähteä työnvälitykseen tai Kelaan, ja päätöksiä joutuu odottamaan esimerkiksi sen vuoksi, ettei postia jaeta tiistaisin.

Vähänkään politiikkaa seuranneet muistavat varmasti Sipilän hallituksen työttömiä kyykyttävän aktiivimallin, leikkaukset ja kilpailukyky-sopimuksen naisvaltaisille matalapalkka-aloille. Esimerkiksi maaseudulla työnsaanti on hankalaa, vaikka hakisi kuinka. Aina työn perässä ei voi muuttaakaan mm. perhesyistä. Olen kokenut tämän itse, kun muutin Alajärvelle 2004. Työkkärissä kysyivät minulta, että mitäköhän työtä kalabiologit tekevät! Filosofian maisterina olisin ollut ylikoulutettu moneen paikkaan nykyisen aktiivimallin ehtojen mukaan. Aikani olin kortistossa, kunnes menin opiskelemaan Jamiin datanomiksi. Olin valmis tekemään mitä työtä tahansa, mutta kovin helposti ei työtä saanut.

Yksi keskeisin tavoite Sipilän hallituksella oli maatalouden kannattavuuden parantaminen, mutta kuinka kävi! Maatalous uhkaa melkeinpä loppua tällä menolla Suomesta ja huoltovarmuus on uhattuna. Yli tuhannen tilan ennustetaan lopettavan vuoteen 2020 mennessä. Jos tuottaa jotain tuotetta, on siitä saatava tarpeeksi korkea hinta, että se kannattaa. Nyt tukipolitiikka ja tuottajalle maksettava korvaus eivät kata tuotantokustannuksia, eikä tuottajat saa heille kuuluvaa palkkaa. Vai tekisitkö 24/7 sitovaa työtä 4 €/tunti? Törkeää on mielestäni myös se, että samalla, kun maanviljelijä uupuu velkataakan alle, suuryritykset nostavat fossiilisiin energiavaroihin perustuvaan teollisuuteensa miljoonien yritystukia ja hoivakodeista sekä tuulivoimasta varat virtaavat veroparatiiseihin.

Vihreät lähtevät siitä, että ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä 1,5 asteeseen, muuten muut tavoitteet jäävät toteutumatta. Tämä tarkoittaa, että kulutuksemme ja taloutemme on muututtava. Myös markkinat toimivat ilmaston puolesta, kun poliittinen päätöksenteko antaa ‘syötteen’. Tämä on nähty autoteollisuudessa. Sen sijaan, että autotehtaita kaatuisi, koska keskustellaan liikenteen sähköistämisestä, autovalmistajat kehittävät kilpaa sähköautoja ja investoivat tehtaisiin. Talous ja ilmasto eivät välttämättä ole vastakkaisia, vaan talous voidaan valjastaa palvelemaan ihmistä ja luomaan meille ja maapallolle parempaa tulevaisuutta. Mutta siihen tarvitaan poliitikkoja.

Tarvitsemme kaikki kynnelle kykenevät idearikkaat ihmiset tekemään kauaskantoisia päätöksiä, jotta saamme turvattua Suomen tulevaisuuden hyvinvointivaltioiden joukossa. Aloitetaan puhtaalta pöydältä nykyisistä lähtökohdista, hoidetaan asiat kuntoon harkiten ja askel kerrallaan. Hyvinvointi rakentuu inhimillisyydestä ja vastuullisista, oikeille arvoille perustuvista päätöksistä. Kaikki äänioikeutetut, käyttäkää äänenne viisaasti sekä eduskuntavaaleissa että eurovaaleissa, äänestäkää Vihreitä!