Kolumni: Kolumni: Eduskuntavaalit 2019 Maria Viita-aho-Tohni, Tiedätkö kenelle äänesi annat?

Onko sinulle selvää, miten Suomessa äänet lasketaan?

Tänään juttelin asiasta tuttavani kanssa ja hän hämmästyi, että näinkö se menee, en ole tiennytkään. Suomessa on käytössä ns. suhteellinen vaalitapa eli koko puolueen saamat äänet lasketaan yhteen ja puolueen sisällä eniten ääniä saaneelle lasketaan koko puolueen yhteensä saama äänimäärä, toiseksi eniten ääniä saaneelle puolet koko äänipotista ja kolmannelle kolmasosa jne. Näin kaikki vaalipiirissä ehdokkaana olleet laitetaan järjestykseen sen mukaan, mikä hänen äänimääränsä oli suhteellisen laskutavan mukaan laskettuna. Suhteellinen vaalitapa tarkoittaa siis, että äänesi menee paitsi ehdokkaalle myös sen puolueen hyväksi, jonka ehdokkaana äänesi saanut on.

Tästä syystä kannattaa äänestäjän selvittää myös millaisia asioita puolue kannattaa. Pitkälti kyse on arvoista, joiden pohjalta poliittisia päätöksiä tehdään. Mikäli sinulla on kristillinen ihmiskäsitys ja ihmisen elämä on tärkeää alusta loppuun asti etkä halua, että eutanasia-lakia viedään eteenpäin, valintasi on Kristillisdemokraatit. Mikäli kannatat lapsille kasvurauhaa ilman että heidän identiteettinsä muodostumista häiritään trans-lain kaltaisilla sukupuolenvaihtoa kannustavilla asioilla, valintasi on Kristillisdemokraatit.

Näiden yllämainittujen arvoihin pohjautuvien päätösten lisäksi KD ajaa vastuullista ja rakentavaa politiikkaa, jolla tehdään inhimillinen, oikeudenmukainen, perheystävällinen ja yritteliäs Suomi, missä palkka ja eläke riittää elämiseen.

On tärkeää äänestää. Anna äänesi harkiten näissä vaaleissa.