Kolumni: Ei mitään dramatiikkaa

Valmistaudumme kuntavaaleihin poikkeuksellisissa oloissa. Sisukkaassa Soinissa ehdokkaat ryhmittyvät vaalistarttiin.

Odotettavissa on muutoksia uuteen valtuustoon, jonka kokoa nykyinen valtuusto ei pienentänyt. Päättyvä kausi on ollut erikoinen. Viime vaalit käytiin hämmentävän kunnanjohtajaepisodin mainingeissa. Uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa ilmeni hallitusvalintaan liittynyttä säröilyä. Toisessa kokouksessa keskusta menetti ehdottoman enemmistönsä, kun yksi puolueen valtuutetuista perusti oman ryhmän.

Sittemmin Soinissa on eletty kahden eri kunnanjohtajan aikaa. Myös muita henkilöitä on kunnassa vaihtunut kauden aikana.

Arjen keskellä on ehditty juhlia kunnan ja isänmaan merkkivuosia. Viime syksynä Konttisuon tuulivoima-alueella iskettiin kuokka maahan.

Julkisuuteen ei ole tullut profeettaa, joka olisi keväällä 2017 ennustanut, että Suomeen ja kruunuvaakunan pitäjään iskisi rakenteeltaan kruunua muistuttavan viruksen aiheuttama pandemia. Profeetta olisi todennäköisesti kivitetty, jos hän olisi vielä tarkentanut ennustustaan mainitsemalla, että tauti iskee samoihin aikoihin, kun Vuorenmaan eeppisiin mittoihin paisuneet elämykset riehaannuttavat kuntalaisia ja riepottelevat kunnantaloa.

Soinin saama mediajulkisuus on ollut ennätyksellistä.

Tunnetun kyläkauppiaan lanseeraama huomiotalous osana menestyksekästä yrityskonseptia toimii ilmeisen hyvin. Nelivuotisjakson aikana olemme saaneet toistuvasti kuulla, että asioihin ei liity mitään dramatiikkaa. Kahviparlamenteissa on pohdittu, kuinka tragikomedian ja farssin välinen ero on usein veteen piirretty viiva. Kuntalaiset odottavatkin henkeään pidätellen, mitä uusi valtuustokausi tuo tullessaan.

Aarre Löytömäki