Kolumni: Hyönteisten sukupuutto

Yle uutisoi viime kuussa kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka mukaan hyönteiset olisivat katoamassa maailmasta sadassa vuodessa nykymenolla.

Biological Conservation -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin hyönteisten kokonaismassan kutistuvan maailmanlaajuisesti 2,5 prosenttia vuodessa ja trendi on jatkunut jo 25–30 vuotta. Myöhemmin tutkimusta kiirehdittiin kritisoimaan liian suppeaksi ja virheelliseksi, sillä suurin osa hyönteislajeista elää tropiikissa, ja nykytiedot niistä ovat puutteelliset.

Siitä kuitenkin oltiin yhtä mieltä, että suurin syy hyönteisten katoamiseen tutkituilla alueilla ovat viimeisten 20 vuoden aikana käyttöön otetut maatalouden hyönteismyrkyt.

Tuli heti mieleen, että millainenhan vaikutus näillä myrkyillä on ihmisiin?

Vaikka Suomessa tilanne ei ole vielä paha, hyönteiskato on jo erityisen voimakasta esimerkiksi Keski-Euroopassa, johtuen juurikin yleistyvästä tehomaataloudesta. Onkin aika nurinkurista ajatella, että yhä suurempien tuotantomäärien perässä juostessa tuhotaan samalla myös maataloudelle elintärkeät pölyttäjät ja muut hyönteiset.

Muita merkittäviä syitä hyönteiskantojen tuhoutumiseen kerrotaan olevan muun muassa kaupungistuminen, ilmaston lämpeneminen ja vieraslajit, jotka saattavat hävittää paikalliset lajit sukupuuttoon.

Hyönteiskato voidaan varmasti saada vielä pysähtymään, jos osataan toimia ajoissa. Yksi ratkaisu voisi olla esimerkiksi tukea enemmän vaihtoehtoisia viljelymuotoja.

Teemu Niemelä