Kolumni: Hyvä elämä- mitä se on?

Luin opintojani varten lukuisia kirjoituksia hyvästä elämästä, niin tieteellisiä tutkimuksia, lehtiartikkeleita, kuin aivan tavallisten ihmisten kokemuksiakin. Moni haastateltu painotti oman myönteisen asenteen merkitystä. Vaikka oli koettu suuria menetyksiä ja vaikeita aikoja, löytyi kuitenkin aina jotain, minkä vuoksi elämä koettiin merkitykselliseksi.

Hyvän elämän tuntomerkit saattoivat joskus olla ihan pieniäkin: yksi läheinen ihminen, luonto, kirja tai koira. Se, että elämässä oli vaikeita asioita, kuten sairautta, ei tarkoittanut, etteikö elämä voisi olla hyvä ja elämisen arvoinen.

Tuoko raha hyvän elämän? Konkurssi, suuret velat ja köyhyys saattavat viedä ilon elämästä pitkäksi aikaa. Arkiseen elämään täytyy löytyä edes jonkin verran rahaa, että perustarpeet täyttyvät. Elämästä nauttiakseen pitää saada ruokaa ja vaatteet ylle, se on selvää. Tutkimuksissa kuitenkin todettiin, ettei rikkaus ole edellytys hyvälle elämälle, eikä tuo onnea. Jos toisi, niin voitaisiin olettaa, että jokainen materiaalisesti rikas on automaattisesti onnellinen. Tiedämme kuitenkin hyvin, ettei näin ole.

Suurin merkitys hyvän elämän kokemiselle on tutkimusten mukaan sosiaalisella elämällä. Kuorolaulu, joukkueurheilu, seurakunnassa tai vapaaehtoistyössä toimiminen lisäävät onnellisuutta. Jokainen meistä tietää, mikä merkitys on perheellä tai läheisellä ystävällä.

Hyvään elämään liittyvät myös itsestään selvät asiat, kuten sopiva ravinto, riittävä nukkuminen ja liikunta. Ne auttavat jaksamaan myös vaikeampina aikoina, kun elämä tuntuu olevan päivästä toiseen selviämistä. Täydellistä elämää ei ole. Riittäisikö hyvän elämän sijaan välillä jopa riittävän hyvä?

Mitkä asiat tekevät sinun elämästäsi hyvän?