Kolumni: Ihan perusvimpeläinen

Pienen paikkakunnan urheilusankari sotkeutuu pesäpallon sopupelivyyhteen ja juvalaisten elämä järkkyy vuosiksi eteenpäin. Aitiopaikalta suuren hurmoksen nousua ja tuhoa seuraa Mannisen perhe. Siinäpä sitä oli tv-draamaa isänpäiväiltaan.

Kyseessä oli Ylen esittämä Lotta-Kaisa Riistakosken ohjaama dokumentti Kunniakierros. Ja siinä oli jotain niin valtavan tuttua! Siinä millaista hurmosta pienelle paikkakunnalle pesäpallo voi oikein synnyttääkään. Ja jos homma ei syystä tai toisesta toimi, miten voimakkaasti se voi lamauttaa ihmisen, jolle lajilla on merkitystä.

Entinen jääkiekon maajoukkuevalmentaja Erkka Westerlund antoi Turun Sanomille haastattelun viime viikolla. Taustalla oli se tosiasia, että Turun ex-ylpeys TPS rämpii SM-liigassa toiseksi viimeisenä. Senhän nyt arvaa, mikä nolous se jollekin perusturkulaiselle jääkiekon ystävälle on. Haastattelussa Westerlund totesi: ”Parhaimmillaan jääkiekkoseuralla on suuri merkitys koko kaupungille ja yhteisölle. Ykkösasia on yhteisöllisyys.”

Kaikella kunnioituksella Erkka Westerlund, tähän toteamukseen ei tarvita ex-maajoukkuevalmentajan statusta eikä kummoisia urheilumeriittejä.

Ihan perusvimpeläisyys tai -alajärveläisyys riittää. Me tiedämme millainen noste, ilo ja into tulee siitä, kun omat pärjäävät. Kuinka me kuljetaan rinta rottingilla pitkin kyliä fanipaidoissamme. Silloin koko kylä, kunta ja kaupunki on yhtä. Sellaisetkin tyypit hilaavat itsensä katsomoon suurin elein, joita laji alkaa ykskaks menestyksen hetkellä kiinnostaa. Mutta kovat ajat kysyvät tosifaneja. Sellaisia kaivataan nyt Alajärvellä. Ja ainakin yksi sellainen on Juvalla. Katsokaa se dokumentti.

Johanna Kataja