Kolumni: Intohimoa ja innostusta

Järviseudun kunnat ovat huolehtineet siitä, että alueelle on rakennettu loistavat liikuntapaikat.

Se on hienoa ja tärkeää monestakin syystä, ja se antaa myös urheiluseuroille mahdollisuuden tarjota lapsille ja nuorille monipuolisesti urheilua.

Lasten ja nuorten urheilussa monipuolisuus on avainsana, joka takaa hyvän pohjan, harrastit urheilua sitten millä tasolla tahansa.

Seurojen vastuulla on sisällöntuottaminen ja se vaatii osaamista. Järviseudun Pallokerho on palkannut päätoimisen valmennuspäällikön organisoimaan ja valvomaan valmennuksen laatua.

On hienoa, että myös Alajärven Ankkurit ry on panostanut koulutukseen hakemalla ja saamalla opetus- ja kulttuuriministeriön seuratukea ohjaajien ja valmentajien osaamisen kehittämiseksi. Seuratoiminnan laatu on kiinni ohjaajien ja valmentajien määrästä sekä heidän osaamisestaan ja taidoistaan. Korona on hidastanut hankkeen etenemistä, mutta paljon on saatu tehtyäkin. Seuran ohjaajat ja valmentajat ovat kokoontuneet seuran sisäisiin koulutuksiin, ja lajit ovat hyödyntäneet alueellisia ja valtakunnallisia koulutustapahtumia. Hanke mahdollistaa lajien välisen yhteistyön ja osaamisen jakamisen seuran sisällä. Mentorointi eli hiljaisen tiedon jakaminen on yksi tapa jalkauttaa tietoa ja se on myös yksi osa hanketta.

Alajärvi ja erityisesti Paalijärven kylä olivat esillä MM-hiihtojen ja yleisurheilun EM-hallien aikaan. Hiihdossa viestipronssia saavuttaneen joukkueen loistava aloittaja oli Jasmin Joensuu, jonka sukujuuret ovat tukevasti Paalijärvellä. Pappa Jaakko on tunnettu urheiluvaikuttaja ja tekijä. Korkeushyppääjä Ella Junnila puolestaan järjesti EM-hallikisoissa todellisen yllätyksen saavuttamalla pronssia SE-lukemilla 196. Edellinen suomalaisen saavuttama aikuisten korkeushypyn arvokisamitali oli Alajärven Ankkurien ja Paalijärveltä kylältä kotoisin olevan Reijo Vähälän hopea Ateenan EM-kisoissa vuonna 1969 tuloksella 217.

TAPIO RAJALA