Kolumni: Jotakin positiivista

Äkkiä katsottuna näyttää, että korona-aika ei ole tuonut mitään positiivistä mukanaan. Tältä se näyttää ainakin yksilön kannalta.

Laajemmassa mitassa positiivistakin on olemassa. Etätyöhön lähteminen tässä laajuudessa ei olisi ilman koronaa onnistunut mitenkään. Pakko on hyvä konsultti tässäkin asiassa. Nähtäväksi jää, missä laajuudessa nykykäytännöstä tulee pysyvää, luultavasti melko laajasti. Yritykset joutuvat miettimään, paljonko enää tarvitaan toimistotiloja, kun suurin osa töistä etäpisteessä.

Paikallisessa mitassa on oltu virkeitä toimimaan, Lappajärven jääkaruselli oli Järviseudun yhteinen asia, joka tuotti positiivista näkyvyyttä koko seutukunnalle. Meitä on myös siunattu aktiivisella kunnanjohtajaporukalla, joka ei ainoastaan suunnittele, vaan tekee ja pistää itsensä likoon myös fyysisesti. Tulossa on jääveistospuisto Vimpeliin tulevana talvena. Kaksi vuosikymmentä haettu Hietojanlahden kunnostushanke on lähellä maalia sekin.

Lähestyvät kuntavaalit näkyvät siinä, että ehdokashankinta on kiivaimmillaan. Tuttua on, että monet kelvolliseksi katsotut ehdokkaat ovat saaneet yhteydenottoja lähes jokaisesta puolueesta. Sen verran kovaa leikkiä kunnallishallinto kuitenkin on, että vanhoista valtuutetuista monet eivät enää lähde ehdolle. Valtuustopaikka on kuitenkin edelleen se, jonka avulla omia käsityksiä päätöksistä voidaan parhaiten viedä toteutettavaksi.

Positiivista on sekin, että ihmiset ovat ottaneet liikunnan kovasti omakseen, ulkoliikunnassahan ei juuri koronarajoituksia ole, ainakaan toistaiseksi.

Muutamat väkivaltatapaukset nuorison keskuudessa näyttävät, että toimintamahdollisuuksien puute johtaa käsittämättömien tekojen sarjaan.

Lasten ja nuorten toimintatarve on saatava purkaa johonkin järkevää, vaikka liikuntaan.

Teuvo mäkelä