Kolumni: Juhlavuoden tunnelmia

Soinilaisilta on tuskin jäänyt huomaamatta, että Soinissa on vietetty kunnan 150-vuotisjuhlavuotta.

Vuodenvaihteessa alkanut vyöry on tuonut monipuolisen kirjon tapahtumia, joihin eri-ikäiset kuntalaiset ovat osallistuneet. Ovatpa jotkut jo hieman ehtineet pelätä tapahtumaähkyä.

Soinissa on ollut pääjuhlan lisäksi musiikkitapahtumia, näyttelyitä, liikunta- ja urheilutapahtumia sekä uusia kokeiluja. Järjestelyissä ovat olleet mukana kunta, seurakunta, useat yhdistykset ja seurat, monet yritykset ja yksityiset kuntalaiset.

Eivätkä tapahtumat tähän lopu. Vielä on vuotta jäljellä. Kuluva vuosi on ollut myös hankkeiden ja kampanjoiden aikaa. Rakentamisen ääniä on kuulunut Puuhilta ja kakkoskunnantalolta, joka on muuntumassa kotiseututaloksi.

Terveyskampanjalla on patisteltu kuntalaisia terveisiin elintapoihin. Soinista on kirjoitettu kilpailussa ja pappilasta on yritetty vaihtelevalla menestyksellä paeta. Allianssi-leiri toi tuulahduksen kansainvälisyyttä ja TV:stä tutut ovat vierailleet Soinissa. Kuntaan on syntynyt uutta yritystoimintaa. Kuninkaanjoki-sarja ja Soini-korut lanseerattiin uudelleen. MuoviSampo toi kunnalle valtakunnallista julkisuutta.

Juhlavuosi on tuonut Soiniin paljon positiivista pöhinää.

Vuoden kallistuessa lopuilleen on aiheellista kysyä, mitä juhlavuodesta jää käteen arjen koittaessa vuodenvaihteen jälkeen.

Juhlatunnelmista huolimatta Soinin haasteet, kuten ikärakenne, budjetti ja yleinen talouden epävarmuus, eivät ole haihtuneet minnekään. Vuosi on kuitenkin osoittanut, että motivoidusti yhdessä tekemällä voidaan saada paljon aikaan pienessäkin kunnassa.

Aarre Löytömäki