Kolumni: Kauniin maan puolesta

Ilmastomuutos on ajankohtainen ongelma täällä Japanissa. Itse ajattelen samoin. Esimerkiksi viime marraskuussa lämpö nousi 20 asteeseen. Tämä ei ole normaalia, koska lapsena en kokenut näin lämpimiä talvia.

Millainen on ensi kesä Japanissa? Kestämmekö kuumuutta? Eräs paikallinen äiti kuvaili edellisen kesän olleet kuin helvetti. Aika voimakkaasti sanottu.

Siksi on ymmärrettävää, että viime vuonna uusi Japanin pääministeri Suga kommentoi ilmastomuutospolitiikasta omassa aloituspuheessaan. Pääministeri lupasi, että vuoden 2050 mennessä Japani ei tuota CO2 hiilidioksipäästöjä.

CO2 määrää voi vähentää esimerkiksi, kun käyttää julkisia kulkuneuvoja, vaihtaa paremman lämpöjärjestelmän kotiin tai minimoi hävikkiruoan määrän. Siksi osa Japanin kaupungeista tukee taloudellisesti, kun asukkaat hankkivat sähköauton, aurinkopaneeleja tai vaikka kompostin.

Yhdellä lähinaapurilla on jo aurinkopaneeli katolla ja sähköauto pihalla. Tukea saa jopa viheraidan istuttamiseen betoniharkkoaidan sijaan. Keinot tuntuvat yksittäin pieniltä, mutta niitä on paljon.

Mekin hankimme ympäristöystävällisiä tuotteita. Niitä ovat tähän mennessä olleet sähköpyörä, bokashi-komposti ja aurinkolatauslaite älypuhelimelle. Vielä hävikkiruoan vähentämiseksi otimme vastaan naapurin tuomia mandariinejä.

Nämä ympäristöystävälliset asiat tuottavat iloa minulle.

Vastapalveluna suunnittelen etupihalle lisäistutuksia ja kauniita kukkia. Sitä varten käytän minikompostin tuotteita.

huhei Yamaguchi