Kolumni: Kesälukemista nämäkin

Kirjahyllyt alkavat olla sisustuksessa mennyttä aikaa. Lukeminen ei sitä tietenkään ole, mutta tapa säilyttää kirjoja on muuttunut. Kirja ei ole enää arvoesine, joka on kodissa paraatipaikalla. On kuitenkin oltava varuillaan, kun innostuu hyllyään tyhjentämään, jotta ei tule heittäneeksi pois ainutlaatuisia kirjaharvinaísuuksia.

Itselleni päätyi talteen kirjahyllyn päivittämisestä pari hauskaa teosta.

Kirja Suomalaisia koteja on vuodelta 1950. WSOY:n kustantaman kirjan on toimittanut Ella Gröönroos ja valokuvannut Fréd Runeberg.

Kirja alkaa tasavallan presidentin puolison Alli Paasikiven lainaamilla Goethen sanoilla ”Onnellinen se, jonka maailma on kodin seinien sisäpuolella.”

Kirjassa esittelevät sanoin ja kuvin kotejaan hänen lisäkseen muun muassa Kaisa Kallio, Ester ja K.J. Ståhlberg, Elvi ja Väinö Aaltonen, Helen ja Aaro Ahlström. Kaikkiaan kirjan kautta pääsee kurkistamaan yli kahden sadan kodin sisutuksia 1950-luvulla. Monet ovat selvästi tuon ajan vauraita koteja, mutta myös tavallisia koteja pitkine räsymattorivistöineen on kirjassa esillä. Kirja on mielestäni aarre.

Myös toinen kirja liittyy koteihin ja on hauskaa luettavaa: Pirkan parhaat niksit, 1000 valittua neuvoa kodeille vuodelta 1960. Siinä sitä on vinkkejä kerrakseen. Esimerkkinä vaikkapa tämä: ”Pankaa lasilevy keittokirjan lehtien päälle, kun valmistatte ohjeen mukaan jotakin ruokaa. Lehdet pysyvät auki ja säilyvät puhtaina.” Tai tämä: ”Paistettaessa silakoita, on hyvä panna ne ensin viideksi minuutiksi maitoon, jolloin silakat eivät käryä.”

Sari Heinilä