Kolumni: Kohti eduskuntavaaleja 2019, Olli Ketola

Viimeaikaiset esille tulleet epäkohdat vanhuspalvelussa, hoivassa ja hoidossa kertovat moraalittomista toimintatavoista. Tämä kertoo myös toisaalta siitä välinpitämättömyydestä ikäihmisiä kohtaan. Onko tullut vain bisnes-ajattelu asioihin ja rahastus, välittämättä ihmisistä ja heidän jokapäiväisestä arjesta?

Kysymyksiä joihin yritetään kehitellä vastauksia.

Ennen ajassa taaksepäin ihmisiä myytiin pölkyn päältä, kuka halvimmalla ottaa. Ollaanko tultu kaupallisuuden myötä siihen, että kuka tekee halvimman tarjouksen. Välittämättä saako vanhus sopimuksessa mainitut oikeutensa.

Näin on käynyt isoissa kansainvälisissä hoivayrityksissä, joiden toimintaan on jouduttu puuttumaan.

Meillä Alajärvellä ollaan kovaa vauhtia kaupallistamassa toimintaa ja luopumassa omasta toiminnasta, kun katsoo, mitä ympärillä tapahtuu.

Tämä on meidän omissa käsissä. Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta on tuottaja. Valtuusto voi tilata omana toimintana vanhuspalvelun hoivan ja hoidon suhteen. Ei tarvita kilpailua. Nyt vedotaan palvelusetelitoimintaan. Mitä se on? Voisi luonnehtia vanhan sota-ajan leipäkortiksi.

Itse olen oman tuotannon kannalla. Tähän voidaan ostaa pieniltä määrätyt paikat ja rajoittaa sillä tavalla toimintaa, että isot eivät ole kiinnostuneita.

Toki hankintalaki on varsin yksiselitteinen ja kaikki EU-alueella olevat yritykset voivat jättää julkiseen tarjouskilpailuun tarjouksensa.

Kaupinkartanon myyntiä Attendolle ollaan kaavailemassa. Toki täytyy muistaa, että kaupunki ei omista Kaupinkartanoa ja yhteisöllinen yhdistys voi toimia omasta näkökulmasta haluamallaan tavalla.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että siellä hallinnossa olevat henkilöt ovat aivan varmasti lukutaitoisia ja näkevät, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuu. Anteeksi pyydetään julkisesti – ja ministeri tuo 25 pykälän korjauslistaa. Kysyn, tälläkö toiminnalla pelastetaan ihmisille inhimillinen vanhuus.

Elkää unta nähkö, uskokaa mitä haluatte. Tiedän, että kun jollekin antaa pikkurillin, se vie koko käden.

Tulen aina toimimaan niiden päätöksien puolesta, jossa ihmisarvoinen elämä on loppuun asti elämisen arvoista elämää. Toivon, että en jää näiden arvojen kanssa yksin.

Olli Ketola

Vasemmistoliitto

Kansanedustajaehdokas