Kolumni: Kökällä onnistuu

Luoma-ahon kylän valinta valtakunnan Vuoden kyläksi tuli oikeaan osoitteeseen monesta syystä. Valintaperusteissa korostettiin muun muassa kylässä tehdyn talkootyön merkitystä.

Paljon on Luomalla jo kökällä tehty, muutta suurin ponnistus on vielä edessä. Monipuolisen liikkumisen ja tapahtumien järjestämisen mahdollistavan kylätalon rakentaminen alkoi viime viikolla. Valmista pitäisi olla vuoden kuluttua. Kökkäväkeä tarvitaan tammikuusta alkaen, kun sisätöiden tekeminen alkaa.

Kulunut kevät ja kesä ovat olleet tuloksellisen talkootyön juhlaa muun muassa Evijärvellä ja Vimpelissä. Evijärvellä rakennettiin Suomen suurin liikuntaleikkipuisto koulun pihaan, Vimpelin Lakaniemessä Lakiksen rinnettä nousevat kuntoportaat. Seuraavaksi Lakikselle nousee näkötorni- kökällä, kuinkas muuten.

Järviseudulla talkootyöllä on pitkät perinteet. Moni seurantalo, uimaranta ja liikuntapaikka olisi jäänyt rakentamatta, moni kylätapahtuma ja urheilukilpailu järjestämättä, jos ahkeria ja tunnollisia talkoolaisia ei olisi tekijöiksi löytynyt.

Nykytilanteen valossa kökkäperinteen tulevaisuuskin näyttää kohtuulliselta.

Tosiasia kuitenkin on, että talkooporukoissa on aina se muutaman ihmisen muodostama kova ydin, joka tulee paikalle silloinkin, kun muut eivät jaksa.

Kova ydin kantaa vastuun siitä, että projekti saadaan kunnialla maaliin.

Olen ollut kökässä Lahden MM-kisoissa, suuressa rock-konsertissa ja kotikylän kesätansseissa. Olen ollut myymässä makkaraa jääajoissa ja tiskaamassa pesisleirillä. Välillä on palellut, välillä on hikoiltu, monesti on stressattukin. Silti yhdessä tekeminen on aina ihan parasta.

Saila Collander