Kolumni: Kesäihmisen selviytymisopas

Suomessa saamme nauttia neljästä vuodenajasta. Jokaisella meistä lienee oma vuodenaika, joka herättää eniten tunteita. Monilla meistä se on kesä.

Elämme kesän puoliväliriihen aikaa, joten on paikallaan tarkastella muutamia kesäasioita. Kesät ovat joko liian kylmiä tai liian lämpimiä, liian sateisia tai liian kuivia. Lämpö ei luita riko ja sateella ei pölise. Aina voi lohduttautua sillä, että ikääntyminen on voimakkain ilmastonmuutos. Vanhemmalla iällä kaikki lapsuuden kesät ovat muistoissa lämpimiä ja kauniita. Joka päivä uitiin ja ongella tuli kaloja. Älä ulkoista loma-ajan valintaa suosikkimeteorologillesi.

Hyttyset, nuo pienet ystävämme, varmistavat, että kenenkään ei tarvitse olla kesällä yksin. Jos et halua sivellä ihollesi dietyylitoluamidia tai verannalle pralletriinia puhaltavaa trendihärpäkettä, niin kuuntele vanhan kansan viisautta. Luonnosta löytyy kasveja, jotka ovat tehokkaita karkotteita. Testaa kuitenkin ensin ranteen sisäpinnan iholla, että allergista reaktiota ei synny. Älä ota stressiä marjastuksesta, sillä naapurilla on kuitenkin aina enemmän marjoja pakasteessa kuin sinulla. Ennen marjametsään lähtöä kannattaa opiskella hieman thaikieltä. Ei oppi ojaan kaada. Kokemusperäisesti voin sanoa, että hauskoja tilanteita syntyy. Kansainvälistyminen alkaa lähimetsästä.

Kesä on kuin elämä itse. Se on asennekysymys.

Jos pärjäät saunaolutta kittaavan tai pikkuasioista kälättävän kumppanisi kanssa talvella, niin pärjäät hänen kanssaan kesälläkin. Rantasaunalla olut maistuu paremmalta ja kälätys peittää hyttysten ininän. Yllätä itsesi kesätapahtumissa. Osallistu sankohiivintään tai kukkamekossa korkokenkäsuohiihtoon. Älä odottele! Elä! Kesä on pian taas ohi.

AARRE LÖYTÖMÄKI