Kolumni: Urheilun huippuhetkiä ja huippu-urheilua

Tokion olympialaiset alkoivat 21. heinäkuuta. Kisat kestävät aina elokuun puolelle, sillä päätösseremonia pidetään 8. elokuuta.

Kuortaneen Kunnon (ex Vimpelin Veto ja ex Alajärven Ankkurit) keihäänheittäjä Toni Kuusela on mukana Suomen joukkueessa. Urheilijan kirkkaimpana tavoitteena on olympialaiset, ja tämä unelma on motivoinut Toniakin jo vuosien ajan tekemään ne monet raastavatkin harjoitukset. Tonilla on aika vähän kokemusta arvokisoista, hän oli vuonna 2013 U20 EM-kilpailuissa viides.

Lehtimäen Jyskeen EM mitalisti, keihäänheittäjä Ari Mannio oli mukana vuosien 2012 ja 2016 olympialaisissa ja Soinin Sisun moukarinheittäjä Merja Korpela vuoden 2008 kisoissa. Alajärven Ankkurien seiväshyppääjä Mikko Paavola oli myös yllättävän lähellä olympiapaikkaa. Hän oli olympiarankingin 37:s kun 32 hyppääjä pääsi kisoihin. Mutta seuraavat olympialaiset ovat jo kolmen vuoden päässä!

Matti Iivarinen on tehnyt todella pitkän uran pesäpallossa. Hän on johtanut pelinjohtajana pesäpallon pääsarjassa enemmän pelejä kuin kukaan muu Suomessa. Onnittelut Matille! Urheilijana Matti oli hyvin työteliäs ja motivoitunut, periksiantamaton sekä utelias. Uskon, että samanlainen palo tekemiseen on jatkunut muiden ohjaajana.

Vimpelin Vedon Kari Kleemolasta hehkuu samaa intoa. Järviseudun Sanomissa oli hyvä juttu, ”Tähtitehtaan mies”, Karista ja hänen pitkästä matkastaan pesäpallon parissa sekä yhteydestä tämän päivän Vimpelin pesismenestykseen.

Urheiluseura pyrkii innostamaan ja haravoimaan lapsia ja nuoria lajin pariin. Urheiluseura tarjoaa harrastajille mahdollisuuden liikkumiseen, oman kunnon ja taitojen kehittämiseen.

Urheiluseuratyön pitkäjänteisyys ja toiminnan laatu näkyvät urheilijoiden menestyksenä, jossa toki urheilijan omalla motivaatiolla ja tahdolla on suurin merkitys.

Pääosin urheiluseuroissa toimitaan vapaaehtoisesti, se on osa suomalaista järjestelmää, mutta ohjaaja- ja valmentajakorvaukset ovat tätä päivää. Hyvää lopputulokseen päästään, kun vapaaehtoiset ja palkalliset tai korvausta saavat osaavat toimia yhdessä.

Urheiluseuroissa Suomessa toimii eri rooleissa vuosittain noin 500.000 vapaaehtoista toimijaa. Näistä noin 50.000 toimijalla on seurassa vastuullisempi tehtävä esim. puheenjohtajuus, hallituksen tai jaostojohtokunnan jäsenyys, päätoimisen/osa-aikaisen työntekijän rooli. Hatunnosto kaikille urheiluseuratyössä toimiville!

Tapio Rajala