Sähköllä(kö)?

Minä aion asua maalla niin kauan kuin vähänkin olen itseni kanssa samassa ajassa ja paikassa! Valtiovalta tekee kaikkensa, että se käy päivä päivältä vaikeammaksi. Asioita ajetaan hyvän asian nimissä liian nopealla aikataululla eteenpäin, jolloin sopeutuminen harvaan asutulla seudulla on jo pitkien työmatkojenkin vuoksi haasteellista.

Meidän jokaisen on mietittävä, kuinka omalta osalta hillitsemme ilmastonmuutoksen etenemistä. Sähköautot kuulostavat hyvältä vaihtoehdolta polttomoottorista voimansa saavalle lajitoverilleen, mutta… Me elämme tällä hetkellä täällä maalla tuota mutta vaihtoehtoa. Autoa vaihtaessamme kyselimme, miten olisi hybridi vaihtoehto. Vastaus oli, että käytettynä niitä ei kannata ostaa, koska niiden akut ovat jo menettäneet tehonsa. Täyssähkö autot ovat uutena, ja käytettynäkin, laihialaismielelleni liian kalliita. Akkujen valmistusprosessikin raaka-ainetasolta valmiiksi tuotteeksi sisältää alkutuotannossa arveluttavia piirteitä. Jos me nyt kuitenkin kuvittelisimme, että kaikki Suomen autot pitäisi olla sähkökäyttöisiä, paljon pitää asioiden muuttua. Latausasemat ovat tällä hetkellä vähissä eikä olemassa olevatkaan ole välttämättä tehokkaita ja nopeita.

Akkuja käytetään huolestuttavan paljon myös muissa kulkuvälineissä. Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt merkittävästi viime aikoina. Sitä ei ainakaan lisää monipuolinen valikoima sähkömopoja ja -potkulautoja. Polkupyörissä sentään sähköllä vain avustetaan omaa työtä. Ilman akkuja toimivat, ”kauramoottorikulkuvälineet” ovat kuitenkin ilmasto- ja ympäristöystävällisin vaihtoehto.

Nyt ei auta kuin keksiä, kuinka saamme kaiken tämän toimimaan ja ilmastonmuutoksen pysähtymään. Asiat on vain nähtävä laajemmin ja huomioitava erilaiset muuttujat, joita erilaiset elinympäristöt tuovat. Me kaikki emme voi tulevaisuudessakaan asua Suomen muutamassa suuressa kaupungissa. Se ei vain ole mahdollista.

TUULA KURUNMÄKI