Kolumni: Kolumni

Alajärvellä ja Vimpelissä on tänä syksynä alkanut 4–8-vuotiaiden kielisuihkutus.

Lapset saavat viikoittain parin tunnin ”suihkun” englantia: he kuulevat kielisuihkutusopettajiensa puhuvan kieltä ja pääsevät itsekin sitä käyttämään.

Lasten mieleen jäävät helposti laulut, joiden sävel on tuttu mutta sanat ovatkin englanniksi. Opettajien mukaan laulut ovat lapsille erityisen mieluisia, jos ne sisältävät liikettä. Myös bingon ja muistipelin erilaiset versiot tekevät kieltä tutuksi leikin kautta.

Parissa tunnissa ei tehdä ihmeitä eikä opita englantia, mutta innostuksen siementä lapsiin saadaan toivottavasti kylvettyä. Innon lisäksi lasten soisi omaksuvan rohkeutta kielen puhumiseen: virheiden tekeminen ei haittaa. Tärkeintä on uskaltaa avata suunsa ja käyttää oppimaansa.

Monien tämän päivän kielisuihkuttelijoiden vanhemmat ovat opiskelleet englantia peläten kaikkia mahdollisia virheitä: äännänkö väärin, sekoanko sanoissani, unohdanko kielioppisäännöt?

Nuori polvi on turhista peloista toivon mukaan vapaa ja muokkaa uusiksi kuvaa tuppisuisista suomalaisista.

Ajassamme englannin kieli tulee jo lasten tajuntaan muun muassa television, internetin ja erilaisten pelien kautta. Monikaan tuskin enää kysyy, miksi lasten pitää aloittaa sen opiskelu entistä aikaisemmin.

Alajärven ja Vimpelin kielisuihkutus tähtää vuoteen 2020, jolloin englannin opetus alkaa ensimmäiseltä luokalta nykyisen kolmannen luokan sijasta. Kynnys kieliopintojen aloittamiseen lienee silloin entistäkin matalampi.

Saila Collander