Kolumni: Kolumni: Hyväksi keholle sekä mielelle

Liikkumisesta pitäville koronaviruksen aiheuttama liikuntapaikkojen sulkuaalto vaikutti ensipuraisulla katastrofilta. Viikkojen vieriessä vaikuttavat monet kuitenkin löytäneen vaihtoehtoisia tapoja liikkua, ja monien osalta tuo vaihtoehtoisuus on tarkoittanut siirtymistä ulkoilmareippailuun.

Ulkoilmassa tapahtuvan luontoliikunnan positiivinen vaikutus kokonaisvaltaiseen terveyteen on todistettu monissa tutkimuksissa ja viesti on selkeä: se on hyväksi paitsi keholle, myös mielelle. Monet meistä viettävät päivät pitkälti sisätiloissa istuen, jonka jälkeen normaalioloissa pakataan auto ja lähdetään sisätiloihin harrastamaan.

Korona-aikana on ollut hienoa huomata, kuinka entistä useampi liikkuja on löytänyt tiensä esimerkiksi lenkkipolulle tai frisbeegolf-radalle. Myös polkujuoksu ja maastopyöräily näyttävät olevan selkeässä nosteessa.

Erityisen iloinen olen ollut nähdessäni yhä useamman nuoren luontoliikunnan parissa. Tutkimuksen mukaan (ODL Liikuntaklinikka 2018) vahvan luontosuhteen omaavat nuoret miehet liikkuivat enemmän ja kokivat myös kokonaisvaltaisen terveydentilansa paremmaksi.

Rakennetut liikuntapaikat tarjoavat loistavan mahdollisuuden harrastaa monia lajeja ympärivuotisesti Suomen haastavissa olosuhteissa, ja ne ovat monille ihmisille liikkumismotivaation lähde.

Muistetaan kuitenkin pitää kiinni orastavasta luontoliikuntabuumista myös sen jälkeen, kun saamme liikuntapaikat jälleen käyttöön.

Monipuolisuus ennen kaikkea!

Jani-Matti Tuomela