Kolumni: Matkalla menneeseen

Google Maps Timeline päivitti toukokuun menoni. Olin käynyt kerran Lappajärvellä ja Vimpelissä. Alajärven kylistä Kaartusella, Kurejoella ja Koskenvarrella.

Normaaliin elämääni verrattuna olen matkustanut poikkeuksellisen vähän. Ja silti samalla olen saanut matkata muistoissani vuosien päähän. Ennen kokematon vapaa-aika omassa arjessa on antanut mahdollisuuden penkoa vanhan talomme nurkkia.

Timpurin kynä ja sahanpurut verstaan lattialla ovat salaman lailla herättäneet muistot isäni kanssa nikkaroiduista hetkistä.

Yhdessä olemme rakentaneet jos jonkinlaista hyllyä ja kaappia, samalla jutellen niitä näitä.

Kun isäni kymmenen vuotta sitten kuoli, ei ollut vielä muodissa tehdä niin kutsuttuja kuolinsiivouksia.

Jos hän olisi itse siivonnut tarpeettomat tavarat ja rikkoutuneet koneet, olisin tänä päivänä monta takautuvaa muistoa köyhempi.

Vaikka kaipaankin elämääni työtä, uusia ihmisiä ja tekemisen meininkiä, olen kuitenkin kiitollinen tästä ajasta, joka on mahdollistanut ajan viettää rauhaisaa ja yksinkertaista elämää läheisteni kanssa sekä palata muistoissa kauas vuosien taakse.

Yllättävät tilanteet, esineet ja tuoksut palauttavat mieliin unohtuneita asioita. Vanha tuttu- kuvioinen Arabian lautanen nosti veden kielelle, kun muistot valtasi Helle-mummun lihakastike.

Kun surutyöstä on kulunut aikaa, tekee hyvää mielelle löytää kadonneita vanhoja muistoja. Jättäkäämme siis niitä jälkeemme.

Elina Mikkonen