Kolumni: Kolumni: Paljon kysymyksiä

Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia.

Yhteiskunnan selkäranka, eli yritykset, ovat vakavan tilanteen äärellä. Koronaviruksen myötä kysyntä on pysähtynyt kuin seinään. Myyntitulot pienenevät, mutta kulut kuitenkin juoksevat. Kassan pohja pilkistää.

Kun yrityselämässä tulee haastavia tilanteita, yrittäjältä vaaditaan nopeita ratkaisuja. Painetta tuo yrittäjän ja hänen perheensä ja mahdollisten työntekijöiden toimeentulo.

Poikkeusoloissa yrittäjät keksivät poikkeuksellisiakin toimintatapoja.

Yksi hyvä esimerkki on käsityöyrittäjien, viidessä päivässä nettiin perustama Käsityömessut. Myytävää tavaraa oli tilattu messuja varten isot määrät. Koronaviruksen takia messut peruuntuivat ja hyvät neuvot olivat kalliit.

Idearikkaat yrittäjät käärivät hihansa ja keskittyivät tuotteiden myyntiin netissä. Yrittäjät eivät helpolla anna periksi ja hyvä niin.

Tämä nyt vallitseva poikkeustilanne on väliaikainen.

On äärimmäisen tärkeää alueemme elinvoiman säilymisen kannalta, että autamme yritykset tämän yli.

Hyvässä taloustilanteessa olevat pankit yhdessä mm. Finnveran kanssa auttavat yrittäjiä rahoitukseen liittyvissä asioissa. Yksittäiset kuluttajat voivat auttaa yrityksiä sillä, että hankkii ostoksensa ja palvelunsa paikkakunnan pieniltä yrityksiltä.

Tämä kriisi toivottavasti opettaa meitä arvostamaan entistä enemmän yrittämistä ja kotimaamme omavaraisuutta. Jos näiden asioiden merkitystä ei ole ennen ymmärretty, niin toivon, että ymmärrys on nyt tullut.