Kolumni: Kolumni: Taistelu vai ratkaisu

Ovatko tosiasiat, asiaperusteinen keskustelu, hyvät käytöstavat ja demokraattisen järjestelmän vastuullinen johtajuus länsimaisen sivilisaation katoavaa kansanperinnettä? Historioitsija FT Teemu Keskisarjan kiroaman sosiaalisen median käytöstavat siirtyvät virtuaalimaailmasta reaalimaailmaan. Tämä on surullinen tosiasia. Viime viikkoina Soinissa kipinöinä ruutitynnyrissä ovat olleet sanat tuulivoima ja Vuorenmaa.

Somekäräjillä, provosoinneilla, henkilökohtaisuuksilla, demonstraatioilla tai bunkkereihin vetäytymisellä ei ongelmia ratkaista.

Kahden osapuolen kohtaamisessa on viisi vaihtoehtoa: voitto, häviö, vetäytyminen, kompromissi tai ratkaisu. Voittajat tappelevat verissä päin, häviäjät nostavat kädet pystyyn, vetäytyjät kyhjöttävät kuopissaan ja kompromissia etsivät ovat matkalla oikeaan suuntaan. Ratkaisukeskeiset kohtaavat haasteet ja ratkovat sekä ulkoiset että sisäiset ongelmat.

Kunnassakin joukkoja on johdettava edestä, ei takalinjan bunkkerista. Uusi kunnanjohtaja joutui heti kohtuuttomaan tilanteeseen. Tämän jokainen varmasti ymmärtää, mutta jonkun asioista tietävän on aina edustettava kuntaa etulinjassa, jossa asiat ja ihmiset kohtaavat. Käskytetty bunkkerilinja viestii kuntalaisille heikkoudesta, ei vahvuudesta.

Kunnan viestintä- ja tiedotusstrategia on päivitettävä nykyaikaan. Jos oikeaa tietoa ei ole tarjolla, ilmatila täyttyy huhuista ja salaliittoteorioista. Tilanteen kärjistyessä alkaa syyllisten etsintä ja hirttolavan pystytys. Voitolla on aina monta äitiä ja isää, mutta tappio on jo syntyessään täysorpo. Älykäs selviytyy tilanteista, joihin viisas ei joudu. Vastuullinen johtajuus punnitaan, kun rapa iskee tuulettimeen.

Aarre Löytömäki