Kolumni: Koti - turvakoti

Meidän kaikkien elämään sisältyy niin iloja kuin surujakin. Perheisiin odotetaan uusia perheenjäseniä, joiden syntymä on suuri ihme ja ihastus. Lapset varttuvat ja ensimmäinen tarha- tai koulupäivä on aina askel eteenpäin. Nuoret hankkivat koulutuksen, siirtyvät työelämään, hankkivat kodin, tekevät työtä julkisella sektorilla tai yrittäjinä. Eläkeikä saavutetaankin kuin tähdenlentona.

Jokaisen perheen elämä on yksilöllistä ja kotien ilmapiireihin ei ole lupaa useinkaan kurkistaa. Tarvitaan kuitenkin vastuullisuutta toisesta ihmisestä, lapsesta, nuoresta, aikuisesta ja ikäihmisestä, pystyäksemme tarkastelemaan syvemmälle ja pohtimaan keinoja auttaa tarvittaessa. Kodista on tänä vuonna tullut paikka, jossa ollaan jo ehkä liikaakin. Vuorovaikutussuhteet perheissä ovat saattaneet kehittyä paremmiksi; on sitouduttu vahvemmin. Jatkuva kotona työskentely ja minimiin viedyt harrastukset, ovat saattaneet myös kärjistää tilanteita, ja avun piiriin hakeutumiseen on tullut tarvetta. Tämä tarve on lisääntynyt ja näkyy selvästi ensi- ja turvakotien tilastoissa.

Jokainen ikäryhmä tarvitsee auttajansa ja vapaaehtoistyö osallistujansa. Viime vuoden järkyttävät tapahtumat ovat osoittaneet, että sekä nuoret että pikkulapsiperheet, äidit ja isät, ovat tärkeitä avun kohteita, ikäihmisiä unohtamatta. Erityisesti haluan tuoda esiin tyttöjen ja naisten hyväksi tehdyn työn niin kansainvälisesti, kansallisesti kuin paikallisestikin.

Etelä-Pohjanmaan Ensi- ja turvakoti on tarkoitettu perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneille ja sen uhan alla eläville. Turvakotiin voidaan hakeutua perheenä tai yksin; miehet ja naiset. Turvakodissa oleminen on maksutonta asiakkaille, sen toimintaa tuetaan osin STEA:n rahoituksella. Etelä-Pohjanmaan Ensi- ja turvakoti on myös paikallisen ZONTA International naisjärjestön tukikohde. Tämän tärkeän kohteen toimintaa tuemme keräämällä varoja erilaisten myyjäisten avulla. ZONTA International on johtava, eri alojen ammattilaisten muodostama maailmanlaajuinen järjestö, joka voimaannuttaa naisia kaikkialla maailmassa palvelu- ja vaikuttamistyön avulla. Yhteistyöterveisin haastan myös kaikki järvipohjalaiset mukaan vaikuttamaan ja tekemään tärkeää työtä vaikeuksiin ajautuneiden perheiden hyväksi omalla alueellamme.

Helinä Mesiäislehto-Soukka