Kolumni: Luonnostaan huipulla

Elämme lomien ja kotimaan kesämatkailun vilkkainta sesonkia.

Poikkeusolojen jälkeen tuskin kukaan varmuudella tietää, millainen kesästä lopulta tulee. Syksyllä ollaan ehkä viisaampia. Kevään aikana saattoi selvästi havaita, että ihmisten harrastuksissa tapahtui muutoksia.

Luonnossa liikkuminen sekä erilaiset ulkoilu- ja liikuntaharrastukset nousivat suosioon. Esimerkiksi Soinissa ensimmäiset patikoijat ilmestyivät vähälumiselle Arpaisten reitille jo muutaman päivän kuluttua rajoitusten alkamisesta.

Viime viikkoina reitillä on liikkunut maastopyöräilijöitä ennätykselliseen tahtiin.

Suurin osa heistä on ollut ulkopaikkakuntalaisia.

Joukossa on ollut paljon harrastuksen tänä keväänä aloittaneita. Kuninkaankiven geokätköllä on myös riittänyt vipinää.

Kuinka syvällisiä ja pitkäkestoisia muutokset ovat? Ilmassa on enemmän kysymyksiä kuin viisaita vastauksia. Tuleeko mökkeilystä sittenkään millenniaalisukupolven juttua? Moni varmasti epäilee.

Miten käy viriävälle kotimaan matkailulle, kun lentomatkailu aikanaan jollakin tapaa normalisoituu.

Soinia on viime vuosina markkinoitu kuntana, joka on luonnostaan huipulla. Monimerkityksellisen iskulauseen tarkoituksena on profiloida Soinia luonto- ja elämysmatkailun kohteena sekä mökki- ja etätyökuntana.

Selkokielellä tämä tarkoittaa kuntaan jääviä tuloja. Luontoreiteille ja geokätköille ei myydä pääsylippuja. Läpikulkuliikenne tuottaa vain satunnaisia tuloja pikkuostoista. Isoista matkailuhankkeista näyttää jäävän pienille kunnille ja kaupungeille elämysten jälkeen luu käteen.

Kuinka kehittää liiketoimintamalli ja ansaintalogiikka muutokselle? Siinä on tuhansien eurojen kysymys matkailun toimijoille.

Aarre Löytömäki