Kolumni: Mahdollisuuksia ja esikuvia

Saimme tovi sitten todistaa hienoa hetkeä, kun Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue voitti maailmanmestaruuden Kanadassa. Kyseessä oli jo kolmas kerta 2010-luvulla, kun kyseinen nuorten joukkue pokkasi kiekkomaailmassa paljon arvostetun mestaruuden. Meille alajärvisille mestaruudella oli kuitenkin eri merkitys kuin kahdella aiemmalla.

Turnauksessa mukana ollut puolustaja Otto Latvala nimittäin osoitti, kuinka Alajärveltäkin voi ponnistaa urheilussa maamme suosituimman lajin maajoukkueeseen asti nostelemaan mestaruuspokaalia. Hatunnoston arvoinen suoritus ja sen merkittävyyttä paikkakunnan junioriurheilijoille ei pidä väheksyä.

Nuoret urheilijat tarvitsevat mahdollisuuksia, tukea, sekä esikuvia. Kunta ja urheiluseurat voivat suoraan omilla toimillaan vaikuttaa kahteen ensiksi mainittuun, mutta välillisesti myös viimeiseksi mainittuun.

Ilman liikuntapaikkoja ei ole harrastusmahdollisuuksia, mutta ilman harrastajia ei ole järkevää rakentaa liikuntapaikkoja. Tarvitsemme siis sekä kunnan että urheiluseurojen panostusta elävän harrastustoiminnan mahdollistamiseksi. Suurista harrastajamääristä nousee myös todennäköisemmin yksilöitä huipulle.

Näistä huipulle nousseista yksilöistä tulee usein esikuvia nuoremmille, joka edesauttaa positiivisen kierteen syntymistä. Alajärven ja urheiluseurojen tuleekin hyödyntää tällaiset nousevat idolit ja heidän tuoma nosteensa mahdollisimman hyvin.

Esikuvia ei nimittäin voi ikinä olla liikaa.

Jani-Matti Tuomela