Kolumni: Marjat talteen

Nyt on parhaillaan marjasesonki. Mustikat on jo kerätty, mutta muita marjoja on vielä yllin kyllin kerättävänä.

Mustaherukka on varsin helppo puutarhakasvi, se tuottaa hyvin satoa. Mutta jos vain muistaa siivota pensaat syksyn sadonkorjuun jälkeen, niin se auttaa asiassa. Jos pensaan alta alkaa lykkäämään rikkakasveja, niin pitkällä aikavälillä ne valloittavat koko pensaan.

Marjapensaaseen voi pesiytyä nokkosia, maitohorsmaa, mesiangervoa, kortetta, vesiheinää, voikukkaa, harakankelloja ym.

Kun puolestaan vahvavartista kasvillisuutta kuten vadelmaa, leppää, koivua, pajua tai haapaa alkaa ilmaantua pensaaseen, niiden pois kitkeminen onkin jo selvästi vaikeampi juttu. Ei riitä että nyppää kasvit pois, tarvitaan työkaluja.

Pitäisikö olla kuokka, lapio, saha, puukko, vesuri, oksasakset vai mikä auttaisi? Siinäpä piisaa pähkäilemistä. Hyvät neuvot olisivat nyt tarpeen. Menee ihan sormi suuhun.

Kun marjapensaat vielä helposti levittäytyvät itsensä ympärille, saattaa siihen viereen kasvaa ihan itsestään monta uutta pientä marjapensasta. Niitä voi kyllä siirtää ja istuttaa paremmille paikoille, missä olisi kunnolla tilaa eikä pensasalue tukkeutuisi kokonaan.

Mustaherukat saavat olla aika rauhassa, mutta toisin on punaherukoiden laita. Linnut ovat hanakoita syömään värikkäitä marjoja.

Vaikka linnut syövätkin jonkin verran satoa, niin kyllä niitä silti kerääjällekin jää.

Puolukka odottaa vielä hetken kypsymistä.

Kerätäänpä talteen arvokas sato metsästä!

Annikki Ojala