Kolumni: Meitä uhkaa väestökato

Suomea on jo muutaman vuoden ajan uhannut väestön väheneminen. Nyt tämä väheneminen on saanut jo konkreettisia ja huolestuttavia piirteitä.

Pienten kuntien väkiluku on vähentynyt jo pitkään, eikä sille ilmiölle näy loppua.

Ilmiö on vähentänyt kouluja, palveluja, liikenneyhteyksiä, vapaaehtoistoimintaa ja muutakin, jossa ihmiset ovat tärkeitä tekijöitä.

Yhä useammissa kunnissa peruskouluja on vain yksi ja yläastekin voi puuttua omasta kunnasta. Lukiokoulutus alkaa olla sekin jo huippupalvelua. Nuoriso on ottanut paljolti omakseen ilmastohuolen ja se on sinänsä hyvä asia.

Tämä ilmastohuoli näyttää leviävän vähän vanhempiinkin ikäluokkiin. Se ilmenee siitä, että lisääntymisikäiset aikuiset ajattelevan jo lasten tekoakin ilmaston kautta. Se on huolestuttavaa, sillä siinä menetetään usko tulevaisuuteen.

Kyllä lapsissa on tulevaisuus edelleenkin ja jos syntyvyys pienenee radikaalisti, niin kokonaiset kansakunnat länsimaissa ovat vaarassa kuihtua.

Niin sanotuissa kehitysmaissa syntyvyys kuitenkin pysyy koko ajan nousussa ja jos tulee väestötyhjiö länsimaihin, niin se pakkaa täyttymään jollakin tavoin.

Kunnat ovat maksaneet niin sanottua vauvarahaa. Se ei tietysti syntyvyyden laskua ratkaise, mutta kyllä sillä saattaa olla merkitystä kun perheenlisäystä suunnitellaan.

Tulevaisuutta maalataan nyt pelkästään mustilla väreillä. Ihmiskunta on ollut kekseliäs vaikeidenkin ongelmien kanssa - ja tällekin löytyy varmasti ratkaisu.

Teuvo Mäkelä