Missä olit silloin kun?

Missä olit silloin kun Estonia upposi, WTC:n tornit sortuivat, tsunami iski Intian valtamerellä? Missä olit kun kuulit Kekkosen, Elviksen ja John F. Kennedyn kuolemasta?

Ihmettelin menneinä vuosina, mikä on nyt jo edesmenneen mediapersoona Timo T.A. Mikkosen suhde Kennedyyn. Hän jaksoi vuosikymmenistä toiseen muistella tätä salamurhaa. Ihmiskunnan historia on täynnä tragedioita, jotka jäävät ihmisten mieliin ja niitä muistellaan tasaisin väliajoin.

Omalla lähialueellamme ensimmäinen omaan muistiin jäänyt onnettomuus on Lapuan patruunatehtaan räjähdys. Se kosketti sukuammekin jättäen kaksi pientä poikaa äidittömäksi.

Alajärvellä tapahtunut maanjäristys vuonna 1979 aiheutti enemmän hämmennystä kun pelkoa. Muistan leikkineeni ruokahuoneen ison tammipöydän alla maanjäristyksen iskiessä. Myöhemmin maanjäristykset muuttuivat pelottaviksi. Koin sen ison 6.9 magnitudin järistyksen San Franciscossa.

Järistyksessä menehtyi amerikkalainen koulukaverini hänen jäätyään autoonsa sortuneen moottoritien kerrosten väliin. Pöydän alunen tuli silloinkin tutuksi. Vietimme tuntikausia suuren tammisen keittiön pöydän alla suojassa jälkijäristysten vavistaessa luontoa.

Onko ihmiskunnalla lainkaan iloisia muistoja, joita muistellaan yhtä suurella tunteella ja yhtä globaalisti?

Suurimmat kollektiiviset muistelut liittyvät varmaankin urheiluun. Missä olit, kun Marja-Liisa Hämäläinen hiihti olympiakultaa?

Missä olit kun Ankkurit voitti Suomen mestaruuden?

No se on helppo - katsomossa tietenkin!

ELINA PAAVOLA-MIKKONEN