Kolumni: Muuttojen ja muutosten aikaa

Vimpelissä eletään muutosten aikaa. Tärkein muutto on päiväkodin muutto Rantakylään.

Marraskuun alusta lähtien siellä odottaa uusi viipalekoulu, jonka puhtaudesta homeen suhteen voidaan olla varmoja. Hanke on hintava, mutta välttämätön. Ja paikkakin on lasten kannalta erinomainen. Keskustasta ei löydy parempaa paikkaa, sillä ahtaus on edessä jokaisella kunnan omistamalla tontilla. Rantakylässä on laaja piha-alue ja sillä runsaasti leikkivälineitä, on luontoa ja maastoa käden ulottuvilla eikä rantaankaan ole pitkä matka. Myös koulun liikuntasalia voidaan käyttää hyväksi.

Asiassa ei ole muuta huonoa kuin Rantakyläntien kehno kunto. Jospa päiväkodin muutto panee tähänkin asiaan vauhtia. Ratkaisu on lasten kannalta paras, mikä tässä tilanteessa voidaan tehdä.

Muutosta on luultavasti tulossa myös seurakuntasektorilla. Seurakuntien talous on hiljalleen heikentynyt verotulojen laskemisen myötä. Asiaa on pitkään pohdittu ja tehty erilaisia yhteistyökuvioita seurakuntien kesken. Näyttää siltä, että nämä eivät riitä vaan tarvitaan rakennemuutoksia. Tämäntapainen muutos tarkoittaa yleensä yhdistämisiä.

Nyt tuomiokapituli on kutsunut Alajärven, Evijärven, Kauhavan, Lappajärven ja Vimpelin seurakuntien edustajat rakenneprosessia valmistelemaan. Selvähän on, että asia aiheuttaa polemiikkia. Jo tällä viikolla kuullaan seurakuntien luottamushenkilöitä ja työntekijöitä. Neuvostot ja valtuustot saavat omat kuulemisensa ja tammikuussa saavat seurakuntalaiset sanoa mielipiteensä.

Muutos tulee myös kyläteiden hoitoon. Niiden hoitamista varten on perustettava tiekuntia. Ilman sitä ei voi kunnalta hakea teiden perusparannuksiin tukea. Kuntahan kyllä vielä auraa tiet talvisin, mutta muuhun hoitoon tarvitaan tiekuntaa. Perustaminen ei vielä tällä hetkellä ole pakollista, mutta varmasti sellaiseksi tulee.

TEUVO MÄKELÄ