Kolumni: Odotusten vuodet

Alajärven Ankkureiden miesten vuonna 2011 alkanut kahdeksan vuoden mittainen taival Superpesiksessä tuli päätökseensä pari viikkoa sitten.

Noihin vuosiin on mahtunut paljon, mutta päällimmäisenä mielessä on pettymys. Kahdeksan pääsarjatasovuoden aikana organisaatio ei onnistunut missään vaiheessa nousemaan uudelle tasolle ja toteuttamaan johdetusti selkeää pitkän tähtäimen strategiaa.

Kaksi ensimmäistä kautta nousun jälkeen tuottivat kaksi sarjan viimeistä sijaa. Kolmannella kaudella nousua tapahtui minimaalisesti, sijoitus toiseksi viimeinen. Neljäs kausi vuonna 2015 herätti lupauksia, jolloin sinikeltaiset sijoittuivat hienosti runkosarjan kuudensiksi. Pudotuspeleissä joukkue näytti lupaavia otteita jopa suurta Sotkamon Jymyä vastaan.

Moni toivoi tämän olevan lähtölaukaus paremmille ajoille. Moni sai myös pettyä. Seuraavat neljä kautta joukkue sijoittui jokaisella kaudella kolmen viimeisen joukkoon.

Nyt edessä on jo pariin kertaan täpärästi vältetty putoaminen Ykköspesikseen. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla loppu, vaan päinvastoin se voi olla uusi alku.

Tärkeintä on luoda selkeä ja nousujohteinen strategia, jota toteutetaan pala palalta – niin talouden, kuin urheilullistenkin asioiden puolella.

Potentiaalisia kurssin muuttavia kausia ei ole varaa hukata, kuten tapahtui vuoden 2015 jälkeen.

Ankkureiden uudella johdolla on nyt oiva sauma näyttää osaamistaan. Puhtaalta pöydältä on usein helpompi lähteä rakentamaan uutta.

Jani-Matti Tuomela