Kolumni: Oikeassa olemisen sietämätön tarve

Tunnetko sinäkin sen tyypin, joka on aina oikeassa? Vaikka mistä keskusteltaisiin, hän julistaa, miten asia on ja tietää lopullisen totuuden.

Kun tutkijat ympäri maailman vakuuttavat koronarokotuksen tärkeydestä, hän kertoo sinulle, että kyse on ihan oikeasti maailmanlaajuisesta salaliittoteoriasta eikä aio ottaa rokotetta. Vaikka laki ja ihmisoikeudet julistavat tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden puolesta, hänellä on oikea tieto siitä, että homous on väärin. Hän tietää takuuvarmasti, mitä Jumala haluaa ja hän tietää senkin, missä kohdin poliitikot ovat täysin hakoteillä. Eikä hän pelkää tuoda tuota tietoa muidenkin saataville.

Tämän tyypin kanssa on aivan turha lähteä väittelemään, sillä et tule koskaan voittamaan. Hän ei horju kannassaan, vaikka saisi eteensä kaikki maailman todisteet mielipidettään vastaan. Hän on ammattilainen kiistojen aloittamisessa ja muiden mielenrauhan horjuttamisessa.

Viisas ihminen on nöyrä. Hän ymmärtää, että vaikka itse ajattelee ja uskoo tietyllä tapaa, se tuskin on ainoa oikea näkökulma. Jos hän saa tarpeeksi omaa mielipidettään vastoin olevaa tietoa, hän voi tunnustaa olleensa väärässä ja muokata mielipidettään uudelleen. Vaikka hän itse olisi umpihetero ja seitsemännen polven kristitty, hän ymmärtää, että se on vain hänen elämänsä ja jonkun toisen tapa elää on aivan yhtä hyvä ja hyväksytty. Vaikka hän olisi äärioikeistolainen, kuuntelisi hän vastaanottavaisena myös sen punavihreän naapurin mielipiteitä. Tasa-arvoinen keskustelu uskontojen, puolueiden ja asenteiden keskellä syntyy vain siellä, missä ei seisota seipäännokassa huutamassa omaa ja sitä ainoaa totuutta.

Meillä on oikeus omiin mielipiteisiin, mieltymyksiin ja tottumuksiin. Me voimme yhtä hyvin kuitenkin olla väärässä asenteidemme kanssa. Vai onko niin, ettei meillä kenelläkään olekaan hallussamme lopullista totuutta, vaan maailmaan mahtuu niin monta näkemystä kuin on kulkijaakin. Empaattinen ihminen osaa asettua myös toisen asemaan ja huomaa, että kas – tämäkin tapa elää on yhtä lailla rikas ja onnellinen.

KATI KESKI-MÄENPÄÄ