Kolumni: Oman aseman kartoittamista

Vaihto-opiskelu Saksan Kölnissä on opettanut jo tähän asti paljon.

Noin 1,2 miljoonan asukkaan Köln ja saksalainen kulttuuri ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen ja auttaneet ymmärtämään paremmin asemaani suomalaisena, sekä Suomen asemaa EU:ssa.

Ollakseni rehellinen on kuitenkin todettava, etteivät suomalaisten ja saksalaisten luonteenpiirteet eroa mielestäni hyvin paljoa toisistaan.

Molemmat arvostavat luontoa, rauhaa, ahkeruutta, sekä täsmällisyyttä. Kuten eräs professori täällä opinahjossani Deutsche Sporthochschulessa totesi, suomalaisten kanssa pärjää aina.

Mielenkiintoista on ollut myös havaita kansainvälisten ystävieni reaktiot siihen, kun kerron heille olevani kotoisin Suomesta.

Yllättäen etenkin monet amerikkalaiset ovat olleet hyvin tietoisia Suomen terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmistä.

Eräänä iltana New Yorkista kotoisin oleva ystäväni piti minulle pitkän palopuheen siitä, miksi USA:n pitäisi seurata Suomen mallia mainituilla sektoreilla. Allekirjoitan, opittavaa riittää.

Takaisin Saksaan. On ollut hienoa huomata, kuinka suomalaisia arvostetaan Euroopassa ja muualla maailmassa.

Pohjoismailla on positiivinen kaiku, menitpä minne tahansa maailmassa. Meillä ei ehkä ole yhtä uutta autokantaa, yhtä halpaa ja hyvää olutta, tai eläväistä ravintolakulttuuria kuin täällä, mutta meillä on moni muu tärkeä asia hyvin.

On helppo löytää hyviä asioita toisilta ja huonoja omista. Toivottavasti tämä kokemus auttaa itseäni tulkitsemaan asioita yhä monipuolisemmin.

Jani-Matti Tuomela