Kolumni: Päätös kerrallaan

Olin viime viikon perjantaina mukana Helsingissä eduskunnan pikkuparlamentissa järjestetyssä liikuntapoliittisessa katsauksessa. Tapahtuma oli Suomen Olympiakomitean organisoima ja sen tavoitteena oli tuottaa keskeistä informaatiota liikuntaan ja urheiluun liittyvän päätöksenteon tueksi tuleville hallituskausille.

Ja sitähän riitti. Informaatiopaketti kattoi käytännössä koko suomalaisen urheilu- ja liikuntasysteemin päivityksen aina huippu-urheilusta työikäisten ja vanhusten liikuntaan saakka. Tämä olikin katsauksen ehdoton vahvuus, mutta myös heikkous.

Liika informaatio samalla kerralla on aina haitallista halutun muutoksen kannalta. Esitetyn kaltaisessa valtavassa tietopaketissa vaarana on se, että oikeastaan mitään suunnitellusta ei malteta viedä kunnialla maaliin saakka.

Itseäni jäi mietityttämään etenkin liikkumattomuudesta syntyvien suorien ja epäsuorien kustannusten määrä.

Tuo luku oli nimittäin noin 3,2-7,5 miljardia euroa vuodessa. Peilaten valtion vuotuiseen noin sadassa miljoonassa eurossa pyörivään liikuntabudjettiin luku on suuri. Toivoisinkin päättäjiltä määrätietoisuutta keskittyä yhteen suureen asiaan kerrallaan. Huippu-urheilujärjestelmän päivittämisestä puhuminen vie helposti fokuksen pois koko kansan liikkeestä.

Toivon myös, että julkinen ja yksityinen sektori tekisivät yhä vahvemmin yhteistyötä tulevaisuudessa, olipa kyse sitten huippu-urheilusta tai työpaikkaliikunnasta.

Seuraavan hallituskauden päätöksiä odotellen.

Jani-Matti Tuomela