Kolumni: Painavaa asiaa isovanhemmuudesta

Suhteet isovanhempien, aikuisten lasten ja lastenlasten välillä eivät aina ole ongelmattomia. Tähän asiaan on nyt saatu monipuolinen ohjekirja, jossa Minna Oulasmaa Väestöliitosta tuo esille hyvin monenlaisia ongelmatilanteita sekä keinoja niiden ratkaisemiseen.

Tämä kirja sopii mielestäni oikein hyvin sellaisille isovanhemmille, jotka vasta odottavat ensimmäistä lastenlastaan tai astelevat isovanhemmuuden ensi polkuja. Heille on tuotu kirjassa ennakkotietona kaikenlaisia jopa yksityiskohtaisia keinoja välttyä isommilta säröiltä suhteessa aikuisiin lapsiinsa ja heidän perheisiin. Esimerkiksi ruokailutottumuksista saattaa tulla kiistaa, mutta kultainen keskitie pitää löytyä. Ja niin monipuolisesti perheen asioita on käsitelty, että soveltuisi vaikka aikuisoppilaitoksen oppikirjaksi: on sateenkaariperheet, avioerot, uusperheet, parisuhde, korona-aika.

Sopivasti jouluksi ilmestyi tämä uutuuskirja nimeltä Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa. Kirjan valmistumista ovat tukeneet Sosiaali- ja terveysjärjestö sekä Veikkaus. Kirja postitetaan maamme kirjastoihin ja järjestöille, jotka työskentelevät isovanhempi-ikäisten parissa.

Kirja rohkaisee ottamaan esille vaiettuja ja hiertäviä asioita ja auttaa tervehdyttämään lähisuhteita. Nyt kun koronan takia joulu vietetään hiljalleen, niin tässä olisi hyvä aika lukea kirja ja miettiä syntyjä syviä.

Kirjan kansi on hyvä, vaikka ensin säikähdin sitä: taideteos, kovat kannet, lähikuvassa vanhus, jonka uurteisilta kasvoilta kuvastuu, että hän on nähnyt ja kokenut paljon. Voi kunpa hän pääsisi kertomaan mietteitään vierellään näkyvälle lapsoselle, joka vaikuttaa uteliaalta ja vastaanottavaiselta ja ehkäpä pelokkaaltakin. Hyviä lukuhetkiä kirjan parissa näin joulun vieton lomassa.