Kolumni: Pitkäaikainen koirahaave toteutui

Alajärvellä näin monta kertaa kadulla iloisia koiria ja niiden omistajia. Samoin Japanissa useimmat ihmiset lenkkeilevät koiran kanssa. Täällä Japanissa suosittuja rotuja ovat pienikokoiset koirat kuten toyvillakoira. Joskus niitä kuljetetaan vaunuissa kuten vauvoja.

Meidän perheen pitkäaikaisena toiveena on ollut hankkia koira ja etsin meille sopivaa rotua.

Alussa ajattelin käydä lemmikkikaupassa, koska koiran ostaminen lemmikkikaupasta on täällä yleisin tapa. Eräs tuttavani kuitenkin suositteli, että mitä jos ottaisin hylätyn koiran.

Hänen mukaansa Japanissa on paljon hylättyjä koiria ja niistä suurin osa lopetetaan, koska uusia perheitä ei löydy. Useimmat koirahaaveilijat haluavat mieluummin pennun.

Löysin lähialueelta eläinsuojelujärjestön ja varasin koirakahvilaan tapaamisajan pienen maltankoiran kanssa, joka oli elänyt vuosia pentutehtaalla ja hylätty sieltä liian vanhana. Näistä tehdasmaisista ja ahtaista pentutehtaista 4–5-viikkoisia pentuja toimitetaan liukuhihnalla lemmikkikaupan lasisiin koppeihin.

Tämä maltankoira ei ollut päässyt edes eläinkauppaan, vaan oli jäänyt vuosikausiksi tuottamaan pentuja oloihin, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Todennäköisesti koiraa ei oltu koskaan edes ulkoilutettu, otettu syliin tai silitetty. Koiralla ei myöskään ollut nimeä ja kaikin puoli elämä oli ollut täysin erilaista kuin perheessä asuvan koiran. Tästä rankasta taustasta huolimatta oli tämä koira rauhallinen, ihmisiin kiintyvä ja näytti tyytyväiseltä sylissäni. Muutaman kokeilun jälkeen koira myös varovasti uskaltautui pihalle, eikä häiriintynyt lapsista.

Huomasin, että tämä vanha koira oppii nopeasti uutta. Myös järjestö hoiti hyvin rokotukset ja muut asiat.

Alkoi viikon mietintäjakso, jonka aikana ilmoitin päivittäin järjestölle, miten koiran kanssa menee ja välillä lähetin lyhyitä videoita.

Heti ensimmäisenä yönä huomasin, ettei koira osaa haukkua. Syynä on järjestön mukaan haukkumisen estävä leikkaus, joita yleisesti pentutehtaalla suoritetaan. Kyllä tuntui pahalta, että pieneltä oli väkivaltaisesti viety haukku.

Kokeilujakso meni hyvin ja päätimme ottaa koiran. Tämä tarkoittaa, että perheellämme on velvollisuus huolehtia koiran jäljellä olevista koiranpäivistä. Talvea tarkoittava Fuju-koira on meille adoptoitu ja saanut myös oman nimen. Koiran myötä elämään on tullut myös rapsuttelevaa iloa ja uusia koiria ulkoiluttavia tuttavia.

SHUHEI YAMAGUCHI