Kolumni: Positiivistakin!

Koronaepidemia on vaikuttanut niin, ettei ympäristössä enää nähdä mitään positiivista. Kaikki energia menee koronan ajattelemiseen ja sen tuomiin hankaluuksiin.

Valtakunnan tasolla yksi positiivinen asia on uusi oppivelvollisuushanke. Nyt ollaan valmistelemassa oppivelvollisuuden laajentamista. Tällä hetkellähän oppivelvollisuus päättyy peruskoulun suorittamiseen tai seitsemäntoista ikävuoden täyttymiseen.

Käytännössä on käynyt niin, ettei osa oppilaista ole jatkanut koulua perusasteen, eli ovat jääneet ilman ammattitutkintoa tai lukion suorittamista. Uusi eduskunnalle annettu esitys sisältää oppivelvollisuuden jatkamisen 18 vuoden ikään tai se voi päättyä, kun nuori suorittaa jonkin toisen asteen tutkinnon.

Tämä toisi myös tullessaan maksuttomuuden niin lukion kuin ammattikoulujen opiskeluun.

Kaikkiaan tämä ehdotus tuntuu hyvinkin positiiviselta ja uskon, että se vähentää koulupudokkaiden määrää.

Lähempääkin löytyy positiivisia asioita. Vimpelissä Ventilän liikenneympyrä on valmistumassa hyvää vauhtia ja se osaltaan tuo turvallisuutta risteykseen.

Kannattaa muuten käydä Vieresniemessä, jossa sielläkin on tapahtunut paljon. Entinen pimeä ja tunkkainen päärakennus on muuttanut perusteellisesti ilmettään. Se on nyt valoisampi, kun kaikki pinnat on uusittu ja ikkunoita lisätty ja alueen saunarakennushan koki muodonmuutoksen hieman aikaisemmin. Alueen käyttö on edelleen kaikilla kuntalaisilla, vaikka päärakennuksen remontoinnista on vastannut Vimpelin Karavaanarit.

Lakeaharjulla on jatkettu Lomakouheron päärakennuksen pystyttämistä ja se on edennyt hyvää vauhtia. Homma taisi olla kyllä suurempi kuin talkoolaiset alussa arvelivatkaan. Mutta se on varma, ettei hommasta vastaava porukka sitä kesken jätä.

Vielä ajatuksen tasolla ja suunnittelussa on kamppailu-urheilupaikan rakentuminen Rantakylän koululle. Koulun näyttämölle voisi tulla painimatto ja alustalla voitaisiin harrastaa muitakin kamppailulajeja. Vimpelistähän käydään naapurikunnissa esim. painiharjoituksissa, joten tarvetta tälle olisi vallankin kun koulun näyttämöä ei olla vuosiin käytetty, ainakaan alkuperäiseen tarkoitukseen. Eli onhan niitä positiivisia asioita vaikka kuinka.

Teuvo Mäkelä