Kolumni: Prosentilla linnunlaulua?

Tiedätkö mikä on prosenttiperiaate? Ei hätää, ei kovin moni muukaan. Kyseessä on kunnan tai muun yhteisön päätös käyttää osa rakennushankkeen määrärahasta taiteeseen. Prosentti ei ole paljon kokonaissummasta, mutta sillä voi työllistää taiteilijan ja lisätä rakennuksen kodikkuutta.

Itse ainakin arvostan esimerkiksi ulkomaille lähtiessä panostusta lentokentän viihtyisyyteen taideteosten avulla.

Julkinen taide ympäröi meitä kaikkialla, mutta teoksista tulee helposti osa arkista reittiä ja ne muuttuvat näkymättömäksi. Taide kuitenkin elävöittää kaupunkikuvaa ja teoksesta voi tulla jopa sen tunnus, kuten Pieni merenneito tai Vapaudenpatsas.

Julkinen taide vaikuttaa kaupungin imagoon, luo identiteettiä ja lisää sen vetovoimaa asuinpaikkana. Helsinkiläiset rakastavat Havis Amandaansa – ainakin vappuna – ja Oulussa on Toripolliisinsa. Veikkaan myös, että moni Y-talossa asioinut katselee ennemmin lukuisia pohjalaistaiteilijoiden teoksia kuin sairaalan kolkkoa seinää.

Arkiympäristön ulkopuolella julkisen taiteen havaitsee helpommin. Omankin paikkakunnan julkisia veistoksia voi bongata vaikka liikunnan lomassa.

Alajärvellä on työn alla Kulttuuripyöräreitti ja prosenttiperiaate pyritään kirjaamaan myös päivitettävään Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuuristrategiaan.

Kun taide otetaan osaksi rakennushanketta heti alkuun, ei se jää vain koristeeksi seinille. Taidetta voivat olla myös istuimet, akustiikkalevy tai äänimaailma, kuten lentokentän vessassa kuuluva linnunlaulu.

Elina Alkio