Kolumni: Punkkihysteria

Viime kesänä ihmisiä puhuttivat paljon ampiaiset ja niiden poikkeuksellisen suuri määrä. Ampiaisia alkoi olla siinä määrin, että niiden tuhoamiseksi puuhattiin joukolla erilaisia ansoja. Tänä kesänä ampiaisia vaikuttaisi olevan vähemmän, ja nyt kohistaan punkeista eli puutiaisista.

Tämä pieni ja iljettävän näköinen otus on pyörinyt iltapäivälehtien otsikoissa päivästä toiseen aiheuttaen kauhua ihmisissä. Punkkeja on tavattu tänä kesänä myös Soinin Laasalankylässä asti (Ilkka 11.6). Tämä ei tullut itselleni suurena yllätyksenä, sillä punkkeja on Soinissa kyllä nähty ennenkin. Toistaiseksi omat kokemukseni punkkien kanssa ovat kuitenkin onneksi rajoittuneet vain omiin lemmikkeihin, sillä kissan pitkä karva houkuttelee varsin helposti punkkeja luokseen. Vaikka vielä ei voida puhua varsinaisesta joukkohysteriasta, jatkuvat uutiset tästä maamme luonnon pelottavimmasta otuksesta ovat varmasti pelästyttäneet jo suuren joukon suomalaisia kesämökkeilijöitä. Kyllä sitä itsekin huomaa helposti tarkastelevan tavallista kauemmin normaalia hyttysen tai mäkäräisen pistoa. Rajansa kuitenkin kaikella.

Onkohan punkeilla pelottelu mennyt siis jo hieman liian pitkälle?

Tosiasiahan on, että vaikka punkki pääsisi yllättämään, on hyvin pieni mahdollisuus saada pureman mukana borrelioosia aiheuttava bakteeri tai puutiaisaivokuume. Uskoisinkin, että asianmukaisella vaatetuksella ja jokailtaisella puutiaissyynillä pärjää jo melko pitkälle. Ei kenenkään kannata jättää liikkumatta luonnossa punkkipelon takia tai menemättä kesämökille, jos sellaisen sattuu omistamaan.

Teemu Niemelä