Kolumni: Retkellä Ruotsissa

Suomenselän metsänomistajat tekivät jo perinteiseksi tulleen kesäretken, tällä kertaa Ruotsiin. Uumajan seudulla saimme tutustua metsäteollisuuteen ja metsänomistajien etujärjestöön. Saimme myös ripauksen ruotsalaista ”urheiluhulluutta”, sillä saavuimme juuri parahiksi Uumajaan, kun Ruotsi oli voittanut jalkapallossa Meksikon ja päässyt MM-kisojen lohkovaiheesta pudotuspeleihin. Juhlinta oli kaduilla ja kuppiloissa kuin ruotsalaiset olisivat voittaneet vähintään maailmanmestaruuden.

Metsäisissä asioissa tutustuimme pieneen massatehtaaseen, joka tuotti suurimmalta osaltaan viskoosikuitua, josta sitten pääasiassa Intiassa valmistettiin vaatteissa käytettävää lankaa ja kankaita. Tehdas oli suurelta osin intialaisten omistuksessa. Tehdas käytti vuodessa noin 1,5 milj. kuutiometriä havupuuta. Siis melko pieni laitos, jos vertaa Äänekosken biojalostamoon. Myös Suomesta toimitetaan puuta tehtaalle. Lähes vieressä oleva lämpölaitos käytti energiantuotantoon puuhaketta, kuorta sekä turvetta. Laitos tuotti lämpöä, sähköä ja kylmää. Laitoksessa oli 130 megawatin leijupetikattila. Siis aika suuri lämpölaitos.

Metsänomistajien edunvalvonnassa ongelmat olivat samantapaisia kuin meillä. Luonnonsuojelu ja varsinkin kaupunkien läheisyydessä kaavoitus. Samoin metsäojituksia on hyvin vaikea saada vireille. Ruotsalainen metsän omistajajärjestö oli siinä erilainen verrattuna Mhy:n, että se omisti sahalaitoksia alueella, joille se toimitti tukkipuuta. Ruotsissa valtiovalta ei tue taimikonhoitoa, kuten tekee Suomessa, ja se kyllä näkyi selvästi paikoin erittäin huonosti hoidettuina nuorissa metsissä ja taimikoissa. Mistähän aikovat saada tulevaisuudessa laadukasta tukkipuuta? EU:n tasolla toivottiin yhteistyötä yksityismetsätalouden eteen.

Lasse Heikkilä