Kolumni: Sanankylvöä kartanon mailla

Sanotaan, että matkailu avartaa. Pitää paikkansa. Ja sekin, että kiinnostavia kohteita on usein lähempänä kuin arvaammekaan. Tämän saivat havaita sunnuntaina Isoonkyröön laulukutsun saaneet Alajärven Raavaat miehet.

Orisbergin kesäkirkossa saarnanneelle pastori Harri Silvolahdelle paikka oli tuttu ennestäänkin, sillä hän aloitteli pappisuraansa samaisessa seurakunnassa 80-luvun puolivälissä.

Orisbergilla on rikas historia. Se alkaa vuodesta 1676. Silloin Vaasan pormestari Jaakko Rossi yhtiökumppaneineen sai valtalupakirjan rautaruukin perustamiseen.

Paikalla ehti olla 11 omistajaa, kunnes 1783 tukholmalainen tukkukauppias ja laivanvarustaja Bengt Björkman osti paikan ja useita muitakin ruukkeja Suomesta. Myöhemmin suku aateloitiin ja nimi muuttui Björkenheimiksi.

Oman seurakunnan perustamiseen, kirkon rakentamiseen ja papin palkkaamiseen Björkenheimit saivat luvan kapteeni Lars Mangnuksen ja Loviisa Wilhelmiinan toimiessa isäntäparina. Kartano oli itsenäinen seurakunta 40 vuoden ajan (1828-1868).

Tunnetuin rippikoulunsa Orisbergissa käyneistä nuorista oli jo 15-vuotiaana ylioppilaaksi lukenut Sakari Topelius. Myös Wilhelmi Malmivaaran tiedetään aloittaneen koulutiensä kartanon opinahjossa.

Säveltäjämestari Jean Sibeliuksellakin oli läheinen suhde Orisbergiin. Hänen kerrotaan vaihtaneen kihlasormukset Ainonsa kanssa kirkon kellotapulin juurella ehtookellojen soidessa.

Kansan Raamattuseuran toimintakeskuksena paikka on on palvellut vuodesta 1976.

Martti Niemi