Kolumni: Siilit lasten potkupalloina

Viime viikon Ilkka-lehdessä (12.6.2018) oli paljon ajatuksia herättävä artikkeli, jossa Pohjalaisen toimittaja Jouni Pihlajasaari kirjoitti, kuinka useita lokinpoikasia oli joutunut rääkkäämisen kohteeksi Lehtikuusentiellä Vaasan Haapaniemellä. Usean lapsen joukko oli rääkännyt lokinpoikasia muun muassa pistelemällä niitä terävillä tikuilla kaulaan. Tämän lisäksi siilejä on esimerkiksi värjätty spraymaaleilla ja käytetty potkupalloina. Artikkelin mukaan kyseessä on vieläpä jokakesäinen ilmiö.

Täytyy kyllä ihmetellä, missä on menty pieleen, jos pienet lapset innostuvat oikein joukolla kiduttamaan eläimiä näinkin raaoilla tavoilla. Tulee myös miettineeksi, että mitä nämä lapset mahdollisesti keksivät vanhetessaan, jos heille ei kerrota, että ei näin saa tehdä.

Itselleni maalla kasvaneena on vaikea kuvitella, että olisin lapsuudessani käyttänyt spraymaaleilla värjättyjä siilejä potkupalloina – siihen tarkoitukseen kelpasi kyllä ihan tavallinen jalkapallokin. Nykyään se kuitenkin näyttäisi olevan osalle nuorisosta vain huvittavaa viihdettä ja vanhempiakaan ei tunnu asia kiinnostavan.

Vanhempien roolia ei voi ylikorostaa. Nämä hälyttävät merkit kertovat paljon kansakuntamme henkisestä tilasta.

Artikkelin mukaan näistä tapahtumista on tehty jo asianmukaiset ilmoitukset eri viranomaisille. Nähtäväksi kuitenkin jää, tulevatko mahdolliset toimenpiteet poistamaan tätä lieveilmiötä vai painitaanko saman ongelman kanssa taas ensi kesänä.

Teemu Niemelä